Evenimentul Zilei > International > O ramură de măslin de la Ayatollah la Trump? Ministrul de Externe al Iranului este la New York
O ramură de măslin de la Ayatollah la Trump? Ministrul de Externe al Iranului este la New York

O ramură de măslin de la Ayatollah la Trump? Ministrul de Externe al Iranului este la New York

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a sosit duminică la New York, pentru a participa la o conferinţă ONU.
Zarif va lua parte la o reuniune a Consiliului Economic şi Social al ONU, a precizat agenția iraniană IRNA.

Nu au fost anunţate întâlniri cu omologi americani, însă la Teheran erau vehiculate zvonuri că Zarif îşi propune să pregătească o potenţială întrevedere cu oficiali de la Washington în marja Adunării Generale a ONU din septembrie.

Duminică, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că a dat undă verde pentru ca Zarif să primească viză de intrare pentru o vizită la sediu ONU din New York, precizând că deplasările ministrului iranian vor fi strict limitate, a relatat agenția chineză Xinhua.

Javad Zarif şi ceilalţi membri ai delegaţiei iraniene, care au sosit duminică la New York, vor avea permisiunea de a se deplasa între sediul ONU, misiunea diplomatică a Iranului şi reşedinţa ambasadorului iranian, situată în apropiere, a declarat Pompeo pentru Washington Post.

Diplomaţii americani nu se plimbă prin Teheran, aşa încât nu văd niciun motiv ca diplomaţii iranieni să se plimbe liber prin New York, a explicat Pompeo, citat de Washington Post.

Duminică, preşedintele Hassan Rouhani a afirmat că Iranul este pregătit pentru discuţii cu Washingtonul, citând însă precondiţii pentru negocieri şi chemând la încetarea sancţiunilor americane şi a presiunilor economice împotriva Teheranului.

Tot duminică, Franţa, Germania şi Marea Britanie au chemat la dialog pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul.

Într-un comunicat comun, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May şi-au exprimat îngrijorarea că acordul din 2015 va continua să se destrame sub presiunea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi în urma deciziei Iranului de a nu mai implementa câteva dintre prevederile centrale ale acordului

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.