O nouă zi liberă pentru elevi și profesori, în 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

O nouă zi liberă pentru elevi și profesori, în 14 octombrie, de Sfânta Parascheva Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Elevii și profesorii vor avea liber în 14 octombrie, iar orele pierdute vor fi recuperate ulterior. Decizia a fost luată de Inspectoratul Școlar Iași.

Elevii și profesorii din județul Iași vor avea parte de o nouă zi liberă, în 14 octombrie când se sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Decizia a fost luată de Inspectoratului Școlar Județean.

Probleme în trafic

În Iași se anunță mare aglomerație vineri, iar deja, din cauza pelerinajului din centrul orașului, sunt restricții de circulație. În plus, peste 10.000 de elevi fac naveta din județ și în 14 octobmrie traficul va fi unul infernal. Orele vor fi recuperate ulterior.

„Decizia a fost luată în contextul în care, în zona centrală a municipiului, patru unități de învățământ au accesul autovehiculelor restricționat. S-a luat în considerare și faptul că peste 10.000 de elevi fac naveta zilnic către școală, în Iași, iar deplasarea în ziua respectivă s-ar desfășura cu dificultate și ar putea apărea și întârzieri. Cu siguranță va fi găsită o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri“, a declarat inspectorul general, Luciana Antoci, potrivit Rador.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai mare pelerinaj din țară

Peste 90.000 de credincioşi din ţară şi străinătate s-au închinat, în această săptămână. la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Zilnic, la rând se așează câteva mii de pelerini. Până acum, 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar șapte dintre pelerini au ajuns la spital.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se prăznuieşte Hramul Sfintei Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. Anul acesta, lângă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei, au fost aduse spre închinare, de la Mănăstirea Neamţ, și moaştele Sfântului Paisie.

Potrivit autorităţilor, peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi să participe la manifestările religioase. În 14 octombrie va avea loc Sfânta Liturghie, slujba urmând să se desfăşoare pe o scenă amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei din Iaşi, potrivit Agerpres.