Peste 300.000 de oameni vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne o săptămână la catedrală

Peste 300.000 de oameni vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne o săptămână la catedrală

Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați să participe la manifestările religioase care se vor desfășura la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în următoarea săptămână. În această zonă va fi organizat pelerinajul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Au fost aduse la catedrala ieșeană de la Mănăstirea Neamț moaștele Sfântului Paisie în această seară, 7 octombrie. În cadrul unei procesiuni religioase, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, alături de moaștele Sfântului Paisie, vor fi așezate în baldachinul special amenajat în curtea catedralei, în dimineața zilei de sâmbătă, 8 octombrie.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, care asigură ordinea în timpul manifestărilor de la Iaşi, au anunțat că autoritățile se așteaptă ca, până pe 16 octombrie, peste 300.000 de pelerini să participe la evenimentele religioase organizate în centrul Iașiului.

În plus, jandarmeria a a precizat că perioada în care vor fi cei mai mulți pelerini va fi pe 13 şi 14 octombrie. Atunci, se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane. Acest lucru va însemna un șir de oameni de peste trei kilometri lungime. În plus, este estimat un de așteptare cuprins între 16 și 20 de ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 90.000 de persoane sunt așteptate pe 14 octombrie

Autoritățile se așteaptă să fie prezente peste 90.000 de persoane în zona centrală a orașului Iași, pe 14 octombrie. Atunci vor fi două evenimente simultan. Este vorba de pelerinajul la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfânta Liturghie oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pentru a evita aglomerarea de persoane și producerea de busculade, forțele de ordine au creat un culoar unic de acces destinat pelerinilor. Culoare începe de la Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloşca- str. Petru Movilă - str. Uzinei - str.  Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - Blvd. Regele Ferdinand I al României.

Moaștele vor rămâne o săptămână în Iași

În plus, racla cu sfintele moaște va rămâne în curtea catedralei din Iași timp de o săptămână, adică până sâmbătă, 15 octombrie. Mai mult decât atât, reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat că dacă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, așezarea raclei cu sfintele moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioşilor va fi suficient de redus.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.00. Slujba va avea loc pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Evenimentul va putea fi urmărit și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de primăria Iași, informează News.ro.