Evenimentul Zilei > Politica > O nouă mare miză politică negociată de PNL și PSD. Social-democrații, pregătiți să pună mâna pe funcția de prefect al Capitalei
O nouă mare miză politică negociată de PNL și PSD. Social-democrații, pregătiți să pună mâna pe funcția de prefect al Capitalei

O nouă mare miză politică negociată de PNL și PSD. Social-democrații, pregătiți să pună mâna pe funcția de prefect al Capitalei

Sunt șanse foarte mari ca PSD să primească dreptul de-a numi prefectul Capitalei, în urma negocierilor pe care le poartă cu colegii de guvernare de la PNL.

Este posibil ca funcția de prefect al Capitalei să fie cedată de cei de la PNL către cei de la PSD. Social-democrații l-ar susține pentru funcția de prefect pe Alexandru Hazem Kansou, fost director general STB în perioada în care Gabrielei Firea a fost primar general al Bucureștiului.

PNL deține funcția de prefect al Capitalei, dar ar putea să o cedeze partenerilor de guvernare, de la PSD, în urma negocierilor

Hazem Kansou a fost consilier general din partea PNL, dar a fost exclus din partid în februarie 2020 după ce a votat alături de PSD. În prezent, funcția de prefect al Capitalei este deținută de PNL, care a numit-o în octombrie pe Alexandra Georgiana Văcaru, conform g4media.ro.

Conform sursei citate, încă se discută varianta trecerii prefecturii Capitalei de la PNL la PSD. Negocierile pentru funcțiile de prefecți, subprefecți și instituții deconcentrate sunt în plină desfășurare. Liberalii au convenit în cadrul ședinței Biroului Politic Național, de marți, să solicite minim 17 poziții de prefecți. Ei vor ca în județele în care un partid ocupă șefia Consiliului Județean, același partid să dețină și funcția de prefect.

Ce mize mai sunt la mijlocul discuțiilor între cele două formațiuni politice

Pe de altă parte, organizațiile din țară care au dat un ministru în actualul Guvern, ar trebui în aceste condiții să cedeze funcția de prefect pentru colegii din coaliție, respectiv dacă e un ministru PSD, poziția de prefect să revină PNL-ului, sau UDMR-ului dacă e cazul.

Formațiunea care deține o funcție de prefect, trebuie să cedeze funcția de secretar general al pefecturii partenerilor de coaliție. În județele în care exista poziții pentru doi subprefecți, unul va fi al PSD și unul al PNL.

Acestea ar fi, din câte se pare, principalele pretenții pe care liberalii ar vrea să le avanseze partenerilor din coaliția de gurvernare, mai menționează sursa citată.