Evenimentul Zilei > Justitie > O nouă lovitură pentru Radu Mazăre. Procurorii DNA, decizie încredibilă înainte de Anul Nou
O nouă lovitură pentru Radu Mazăre. Procurorii DNA, decizie încredibilă înainte de Anul Nou

O nouă lovitură pentru Radu Mazăre. Procurorii DNA, decizie încredibilă înainte de Anul Nou

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA Constanţa pentru abuz în serviciu cu privire la vânzările unor terenuri din Mamaia

Foștii primari ai Constanţei Radu Mazăre şi Decebal Făgădău au fost trimişi în judecată într-un dosar de abuz în serviciu.

Dosarele, trimise spre judecare Tribunalului Constanţa

Mazăre şi Făgădău sunt acuzați de DNA Constanţa, în două dosare distincte, de abuz în serviciu în legătură cu vânzarea nelegală a unor terenuri din staţiunea Mamaia. Prejudiciul calculat de procurori este de peste 1,8 milioane de euro.

Potrivit Agerpres, în primul dosar, Radu Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În acelaşi dosar, a fost deferită justiţiei Marcela Enache, la data faptei secretar al municipiului Constanţa, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În al doilea dosar, fostul viceprimar Decebal Făgădău, cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar Marcela Enache pentru complicitate la abuz în serviciu.

Acuzaţiile aduse lui Mazăre de DNA

În comunicatul DNA se arată că în perioada 2007 – 2012, Radu Mazăre şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa în alte condiţii decât prin licitaţie publică (negociere directă) şi fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în staţiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potenţial turistic şi comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la preţuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanţa un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Marcela Enache, care, în calitate secretar al municipiului Constanţa, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacţiilor respective.

În aceeași manieră a acționat și Decebal Făgădău

Conform DNA, în cursul anului 2015, în aceeaşi manieră ar fi acţionat şi inculpaţii Decebal Făgădău şi Marcela Enache, care, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa.

Prin aceste demersuri inculpaţii ar fi produs patrimoniului municipiului Constanţa un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. Primăria municipiului Constanţa a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menţionate. În cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.