Trei persoane bănuite că au vrut să decapiteze un militar și să filmeze scena se aflau joi în custodia DGSI (serviciul secret francez), în vreme ce al patrulea suspect, de 16 ani, a fost eliberat, scrie Le Point.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a anunțat miercuri seara că un atentat a fost dejucat pe teritoriul francez, după arestarea a patru persoane care plănuiau „o acțiune teroristă împotriva unor unități militare”.

Doi dintre cei trei aflați în continuare în arest sunt tineri de 17 și 19 ani, al treilea fiind un „militar în retragere al marinei militare” de 23 de ani.

Cei patru fuseseră arestați luni „dimineața, în patru puncte diferite”, potrivit lui Cazeneuve.

Cei patru plănuiau să atace un militar la unitatea militară Fort Béar, situată în Pirineii Orientali, a informat o sursă din cadrul anchetei. Atacul era programat pentru decembrie 2015 sau ianuarie 2016.

Ministrul de Interne a precizat că în această fază nu a putut fi stabilită „nici o legătură” cu „faptele petrecute recent la Gurile Ronului”, făcând referire la exploziile de la o unitate petrochimică în apropiere de lacul Berre, dar și la furtul de explozibili de la o unitate militară din Miramas.

„Principalul instigator” al atentatului dejucat a fost „semnalat” după „veleitățile sale de a pleca în Siria” în zonele deținute de ISIS.

Acest proiect de atentat se adaugă unei liste de atacuri dejucate recent în Franța. În aprilie, premierul Manuel Valls a vorbit despre „cinci atentate” dejucate în Hexagon în ultimele luni.