Evenimentul Zilei > Monden > O fostă vedetă Pro TV e în război cu Nicușor Dan și cu Primăria Generală. Miza este de 2,2 milioane de euro
O fostă vedetă Pro TV e în război cu Nicușor Dan și cu Primăria Generală. Miza este de 2,2 milioane de euro

O fostă vedetă Pro TV e în război cu Nicușor Dan și cu Primăria Generală. Miza este de 2,2 milioane de euro

Oana Cuzino, fosta vedetă Pro TV, se luptă, în justiție, cu Primăria Generală, condusă de Nicușor Dan, pentru o parcelă din Parcul Verdi.

Fosta vedetă a Pro TV Oana Cuzino și omul de afaceri israelian Yoav Shtern, fostul ei soț, cer 2,2 milioane de euro de la Primăria Generală, pe motiv că nu pot construi pe terenul pe care îl dețin în zona Parcului Verdi. Cei doi au achiziționat această parcelă în timpul căsătoriei, în 2006, de la persoana căreia îi fusese revendicată, după cum relatează wowbiz.ro.

Suprafața de teren măsoară 2.421 de metri pătrați și este situată într-una dintre cele mai bune zone ale Capitalei. Cei doi nu pot folosi terenul deoarece acesta a fost încadrat de primărie în zona „V1A” – Parcuri, grădini, scuaruri și fâșii plantate publice. Acest lucru interzice tăierea arborilor sau ridicarea vreunei construcții care să pună în pericol zona verde.

Nicuşor Dan

Cum a fost stabilită suma de 2,2 milioane de euro

Cum nu pot face nimic pe această suprafață, Oana Cuzino și Yoav Shtern au dat în judecată Primarul General și insitituția primăriei în 2019, solicitând despăgubiri. În prima fază, acest proces s-a judecat în mandatul Gabrielei Firea.

„Prejudiciul estimat de reclamanți la data formulării prezentei cereri de chemare în judecată este în cuantum de 2.211.012 Euro, echivalent în lei 10.458.086,76 Lei la cursul 1 Euro= 4.73 Lei. Prejudiciul este reprezentat de contravaloarea lipsei de folosință aferente ultimilor 3 (trei) ani anteriori introducerii prezentei cereri de chemare în judecată prin raportare la un venit mediu lunar de 61.417”, au pretins cei doi soți în fața judecătorilor, conform wowbiz.ro.

Reclamanții au estimat la 61.417 Euro venitul mediu pe care l-ar fi putut obține dacă ar fi exploatat o clădire cu amprenta la sol 1.200 mp, cu destinație mixtă, spații comerciale și 124 de apartamente cu locurile de parcare aferente.

Terenul valorează astăzi peste 4,4 milioane euro iar suma pe care Cuzino o cere primăriei reprezintă banii pe care aceasta i-ar fi putut obține în 3 ani de exploatare a imobilului.

Acțiunea a fost respinsă pe fond

Acțiunea a fost respinsă pe fond, iar în prezent a ajuns la apel, care se judecă în mandatul lui Nicușor Dan. În decizia de respingere a acțiunii, instanța a arătat că la momentul achiziției terenului, acesta fusese deja încadrat în categoria „V1A”.

În concluzie, au motivat judecătorii, nu se poate vorbi despre vreun prejudiciu deoarece la momentul perfectării actelor de vânzare cumpărare, Oana Cuzino și Yoav Shtern știau că nu pot construi nici o clădire.

Decizia instanței de fond a fost atacată de cei doi proprietari ai terenului, iar în prezent urmează să se desfășoare apelul.