Päivi Räsänen, o deptuată creștin democrată, care este medic de profesie, participa la o dezbatere despre liberalizarea Actului privind Alcoolul, în Parlamentul finlandez, în timp ce în clădire aveau loc petreceri de Crăciun, scrie The Independent.

Presa finlandeză a reltata că deputata a fost chemată de urgență din cadrul dezbaterii pentru a oferi prim ajutor după ce un martor a văzut unul dintre consilierii ei, care voma pe coridoarele Parlamentului și nu se putea ține pe picioare.

Ziarul Aamulehti scrie că parlamentara a stat alături de consilierul ei până când ambulanța i-a transportat la spital, la ora 22.00.

„Am fost acolo în calitate de medic. Este adevărat că am fost chemată în timpul sesiunii plenare”, a spus Räsänen pentru ziarul citat. „Abia lusem cuvântul și, în același timp, aveau loc petreceri tradiționale de Crăciun în clădire”, a povestit femeia. „Coincidența a făcut că această dezbatere parlamentară era în desfășurare, se discută despre dezavantajele alcoolului și, în același timp, se întâmplă așa ceva”, a mai spus deputata.

Räsänen nu a vrut să vorbească despre incident din cauza confidențialității doctor-pacient și nu a vrut să dea mai multe detalii.

Reforma propusă de guvernul finlandez a Actului privind Alcoolul ar permite magazinelor alimentare să vândă beri cu mai mult alcool, produse restricționate în prezent de la vânzare, aflate doar în supermarketuri monopol de stat, cu program limitat.

Furnizorul de stat Alko ar urma să aibă și el programul magazinelor extins și reduceri la happy hours, în prezent interzise.

Iernile lungi și întunecate ale Finlandei au făcut ca localnicii să aibă probleme cu alcoolul, țara fiind pe locul 16 în topul statelor cu cel mai mare consum de alcool din lume, într-un raport al OMS din 2014 și pe primul loc, de departe, între țările nordice.

Statele vecine, aflate în aceeași situație, în privinșa lungimii zilelor și a nopților, Suedia și Norvegia, sunt abia pe locul 50, respectiv 65 în același clasament.

Finlandezii au o cultură a consumului de bere și vodcă (producție locală,  Koskenkorva), precum și și cocktailuri cu gin.