Evenimentul Zilei > Social > O boală misterioasă generează alertă la nivel internațional. Cel puțin 43 de victime
O boală misterioasă generează alertă la nivel internațional. Cel puțin 43 de victime

O boală misterioasă generează alertă la nivel internațional. Cel puțin 43 de victime

O boală misterioasă, similară cu boala vacii nebune, a omorât cinci oameni în Canada. Până acum, această boală a afectat 43 de persoane.

O boală misterioasă, similară cu boala vacii nebune, a generat alertă printre medicii din Canada. Până în prezent, această boală necunoscută a afectat 43 de persoane, cinci dintre acestea pierzându-și viața.

Medicii consideră că această boală care afectează creierul are legături cu boala vacii nebune și prezintă mai multe similitudini cu o tulburare cerebrală rară și fatală, cunoscută sub numele de boala Creutzfeldt-Jakob (CJD).

Yvon Godin, primarul din Bertrand, o regiune din New Bruswick, a declarat că „locuitorii sunt foarte îngrijorați de această boală”. Oficialul a mai spus că oamenii sunt de părere că această boală ar putea fi contactată de la consumul produselor de origine animală, în special carne.

Primarul Godin a spus: „Locuitorii sunt neliniștiți, întreabă  ”Este carne de elan? Este căprioară? Este contagios?” Trebuie să știm, cât mai repede posibil, care este cauza acestei boli”.

Primul caz a fost raportat în 2015, potrivit unei note elaborate de oficialii din sistemul sanitar canadian. Un nou focar a fost detectat în 2019, când au fost descoperite alte 11 cazuri.

Nu a fost identificată nicio cauză clară în acest moment

Anul trecut, cifra s-a dublat, ajungând-se la 24 de cazuri depistate, iar anul acesta s-au descoperit alte șase cazuri. Din 2015 și până în prezent, cinci persoane și-au pierdut viața.

„Colaborăm cu diferite grupuri naționale și experți; cu toate acestea, nu a fost identificată nicio cauză clară în acest moment”, se arată într-un document publicat de oficialii canadieni.

Cercetătorii, oamenii de știință și epidemiologii analizează boala de aproximativ un an.

Neurologul Dr. Neil Cashman spune că cercetările inițiale sugerează că nu este o boală prionică, ci o proteină infecțioasă care provoacă leziuni celulelor creierului.

„Deci, în esență, această boală este una nouă și trebuie să ne grăbim și să ne dăm seama ce se întâmplă”.

Expertul medical a adăugat că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a găsi cauza și a avertizat că ar putea dura până la un an, scrie Express.co.uk.