Nvidia dezvăluie că platforma Rubin AI, de nouă generație, va fi lansată în 2026

Nvidia dezvăluie că platforma Rubin AI, de nouă generație, va fi lansată în 2026 Novo Nordisk și Nvidia au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea unui supercomputer. Sursa Foto: Twitter/X

Directorul executiv al Nvidia Corp.,Jensen Huang, a declarat că firma intenționează să își modernizeze acceleratoarele AI (inteligență artificială) în fiecare an, anunțând un cip Blackwell Ultra pentru 2025 și o platformă de nouă generație în dezvoltare numită Rubin pentru 2026, conform unui articol Bloomberg apărit pe platforma yahoo!finance.

Nvidia e cel mai valoros producător de cipuri din lume

Compania Nvidia – acum cel mai bine cunoscută pentru sistemele sale de centre de date cu inteligență artificială – a introdus și noi instrumente și modele software în ajunul expoziției Computex din Taiwan.

Nvidia vede ascensiunea AI generativă ca pe o nouă revoluție industrială și se așteaptă să joace un rol major pe măsură ce tehnologia trece la computerele personale, a spus CEO-ul într-o alocuțiune la Universitatea Națională din Taiwan.

Nvidia a fost principalul beneficiar al unui val masiv de investiții în inteligența artificială, ajutând la transformarea companiei în cel mai valoros producător de cipuri din lume. Dar acum caută să-și extindă baza de clienți dincolo de cei câțiva giganți din cloud computing care generează o mare parte din vânzările sale. Ca parte a expansiunii, Huang se așteaptă ca o gamă mai mare de companii și agenții guvernamentale să îmbrățișeze inteligența artificială - toată lumea, de la constructori de nave la dezvoltatori de medicamente. A revenit la temele pe care le-a propus acum un an în același loc, inclusiv ideea că aceia care nu vor avea capabilități AI vor rămâne în urmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Asistăm la o inflație de procese de calcul”, a spus Huang duminică. Pe măsură ce cantitatea de date care trebuie procesată crește exponențial, metodele tradiționale de calcul nu pot ține pasul și doar prin stilul de calcul accelerat al Nvidia putem reduce costurile, a spus Huang. El a spus că se fac economii de 98% la costuri și de 97% la energia necesară cu tehnologia Nvidia, spunând că aceasta constituie „matematica unui CEO, care nu este exactă, dar este corectă”.

Jensen Huang, șeful celei mai puternice companii din lume, le dorește tinerilor „doze mari de suferință”

Foto: Arhiva EVZ

Huang nu a oferit detalii despre produsele viitoare

Acțiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. și ale altor furnizori au crescut după anunț. Acțiunile TSMC au urcat cu până la 3,9%, în timp ce Wistron Corp. a câștigat 4%.

Huang a spus că viitoarea platformă Rubin AI va folosi HBM4, următoarea iterație a memoriei esențiale cu lățime de bandă mare care a determinase în ultimul timp blocaj pentru producția de acceleratoare AI, liderul SK Hynix Inc. fiind vândut în mare parte până în 2025.

În rest, Huang nu a oferit specificații detaliate pentru produsele viitoare, care vor urma Blackwell.

„Cred că a dezvălui Rubin și Rubin Ultra a fost extrem de inteligent și este un indicator al angajamentului său față de un ciclu de reîmprospătare de la an la an”, a declarat Dan Newman, CEO și analist șef la Futurum Group. „Ceea ce cred că el a reușit cel mai clar este de a dezvălui cadența inovației și efortul neobosit al companiei de a împinge limitele tehnologiei, inclusiv pe segmentele software, procese, ambalare și parteneriate pentru a-și proteja și extinde cota și poziția pe piață.”

Nvidia a început să vândă plăci grafice pentru computere desktop, iar acest segment intră în joc pe măsură ce producătorii de computere fac eforturi pentru a adăuga mai multe funcții AI la echipamentele lor.

Nvidia oferă instrumente și modele AI

Microsoft Corp. și partenerii săi hardware folosesc Computex pentru a prezenta noile laptopuri cu îmbunătățiri ale AI sub brandingul Copilot+. Majoritatea acestor dispozitive care vin pe piață se bazează pe un nou tip de procesor care le va permite să funcționeze mai mult cu o singură încărcare a bateriei, oferit de rivalul Nvidia, Qualcomm Inc.

În timp ce aceste dispozitive sunt bune pentru funcționalitatea AI simplă, adăugarea unei plăci grafice Nvidia le va crește masiv performanța și va aduce noi funcții software-ului popular, cum ar fi jocurile, a spus Nvidia. Producătorii de PC-uri precum Asustek Computer Inc. oferă astfel de computere, a spus compania.

Pentru a ajuta producătorii de software să vină cu mai multe funcții noi pentru computer, Nvidia oferă instrumente și modele AI pregătite în prealabil. Aceștia se vor ocupa de sarcini complexe, cum ar fi să decidă dacă să analizeze datele de pe aparat sau să le trimită la un centru de date prin internet.

Separat, Nvidia lansează un nou design pentru computerele server construite pe cipurile sale. Programul MGX este utilizat de companii precum Hewlett Packard Enterprise Co. și Dell Technologies Inc. pentru a le permite să ajungă mai rapid pe piață cu produse care sunt utilizate de corporații și agenții guvernamentale.

Nvidia își promovează puternic NIM

CEO-ul AMD, Lisa Su, a urcat pe scena Computex a doua zi după comentariile lui Huang, schițând progresul companiei sale în ceea ce privește cipurile AI.

AMD accelerează introducerea procesoarelor sale AI, deoarece încearcă să reducă decalajul față de Nvidia în domeniul în creștere rapidă.

Produsele Nvidia anunțate anterior, cum ar fi Spectrum X pentru rețea și Nvidia Inference Microservices – sau NIM, pe care Huang a numit „AI într-o cutie” – sunt acum disponibile în general și sunt adoptate pe scară largă, a spus compania. De asemenea, va oferi acces gratuit la produsele NIM. Microserviciile sunt un set de software și modele intermediare care ajută companiile să lanseze mai rapid serviciile AI, fără a fi nevoiți să vă faceți griji cu privire la tehnologia de bază. Companiile care le implementează trebuie apoi să plătească Nvidia o taxă de utilizare.

Huang a promovat, de asemenea, utilizarea gemenilor digitali într-o lume virtuală pe care Nvidia o numește Ominverse. Pentru a arăta scara posibilă, el a arătat un geamăn digital al planetei Pământ, numit Earth 2, și cum poate ajuta la realizarea modelelor meteorologice mai sofisticate și a altor modele pentru sarcini complexe. El a menționat că producătorii contractuali din Taiwan, cum ar fi Hon Hai Precision Industry Co., cunoscut și sub numele de Foxconn, folosesc instrumentele pentru a face planuri și a-și conduce fabricile mai eficient.