„Cei care cred că, părăsind UE, vom întoarce spatele lumii, se îndepărtează de la adevăr(…) Lumea se schimbă atât de rapid încât trebuie să sesizăm oportunitățile oferite de Brexit. Vom construi noi alianțe, le vom reînnoi pe cele vechi și vom preciza că suntem țara ce va acțuiona în caz de nevoie. Vom fi națiunea spre care lumea își va întoarce fața atunci când oamenii vor avea nevoie de leadership”, a declarat Williamson, citat de Opex 360, într-un discurs propunțat luni la Royal United Services Institute.

Regatul Unit are intenția fermă să rămână unul din „liderii” NATO și să-și consolideze relațiile cu SUA, Canada, Noua Zeelandă și Australia, dar și cu alte țări precum Japonia, Coreea de Sud și India. Același lucru în Africa, cu Nigeria și Kenya, dar și în Orientul Mijlociu, unde forțele britanice dispun de câteva facilități, ca în Bahrein.

Williamson a anunțat că va renunța la așa numita politică ”est de Suez” care, în anii 1960/70 a constat în abandonarea majorității implantațiilor britanice din lume, confirmând voința Londrei de a instala noi baze în Caraibe și în regiunea Indo-Pacifică.

„În era concurenței dintre marile puteri nu putem să ne mulțumim cu doar a ne proteja propria grădină. Marea Britanie este o putere mondială, cu veritabile interese mondiale”, a subliniat Williamson, înainte de a anunța că prima deplasare operațională a portavionului HMS Queen Elisabeth, cu avioane F-35B britanice și americane la bord, se va face în Mediterana, Orientul Mijlociu și Pacific.

În privința „amenințărilor”, ministrul britanic a citat „inamici ideologici”, ca ISIS sau Al-Qaida dar a punctat și Rusia, definind „o lume a sferelor de influență și a marilor puteri concurente”. Pe de altă parte, a continuat el, „însuși caracterul războiului este pe cale să se schimbe”, cu ”frontiere între pace și război care devin încețoșate”.

„Adversarii noștri recurg din ce în ce mai mult al cyberatacuri, la subversiuni și la operațiuni de manipulări a informațiilor pentru a lansa o provocare a ordinii internaționale fondată pe reguli, operând sub pragul unui război convențional”, a estimat ministrul britanic.

Pentru a răspunde acestor amenințări, oferind Marii Britanii statutul unei puteri globale, Gavin Williamson a pledat pentru oferirea mai multor resurse pentru armata britanică. O necesitate pentru ca "națiunea noastră să nu devină un tigru de hârtie", a spus el în discursul său.

Ministrul a anunțat punerea în funcțiune, pentru Royal Marines, a două grupuri, „Littoral Strike Group”, din care unul va fi afectat în regiunea Indo-Pacifică iar altul în Europa (Baltica și Mediterana). Cele două unități se vor baza e un nou tip de navă, „Littoral Strike Ship”.

Un alt anunț surprinzător făcut de Williamson este constituirea, în cadrul Royal Air Force (RAF) , până la sfârșitul anului, a unei escadrile de drone „conectate între ele, capabile să zboare în stol contra apărării aeriene inamice”. Surprinzător mai ales pentru că, la ora actuală, o asemenea capacitate militară nu este încă operațională. În SUA, este încă în stadiul de concept.

Williamson a anunțat, de asemenea, că RAF vor fi dotate cu două escadroane suplimentare de avioane de luptă Eurofighter Typhoon.

Dar, ecuația bugetară a ministerului britanic al Apărării este dificil de rezolvat în măsura în care mai multe programe majore sunt deja în curs. În planul de echipare figureaz continuarea modernizării flotei de submarine a Royal Navy, achiziția a cinci fregate de talie intermediară, modernizarea segmentului de blindate medii al British Army, finalizarea achiziției de avioane F-35 americane, finanțarea programului de avion de luptă de generația 6 Tempest, reînnoirea rachetelor de toate tipurile, a tancurilor Challenger 2, achiziționarea de 26 drone MALE Protector, etc.

 

 

Te-ar putea interesa și: