Cele mai simple sfaturi pentru economia de energie. Pot reduce cu 50% facturile

Cele mai simple sfaturi pentru economia de energie. Pot reduce cu 50% facturile Sursa: Pixabay

Reducerea consumului de energie electrică în casele noastre nu mai este o temă de neglijat, ci o măsură pe care trebuie aplicată imediat din cauza prețurilor care au crescut la valori fără precedent, în întreaga lume. Iar pentru a economisi trebuie să facem schimbări semnificative.

Economia la energie electrică  în case începe de la iluminat, aparate electrice, electronice, sistemele de încălzire, sistemele de răcire, încălzirea apei, izolația clădirii, pierderi /surse suplimentare de căldură. Toate acestea pot ajuta la o reducere a consumului de curent electric dacă ne vom strădui să urmăm sfaturile de mai jos.

Schimbă furnizorul de energie. Furnizorii alternativi îți pot permite să faci economii semnificative. Pentru a fi sigur, trebuie să comparai ofertele lor. Însă, din cauza concurenței pe piața de energie electrică, numărul furnizorilor este într-o continuă creștere, încât îți este greu să le compari. Un comparator de energie te poate ajuta să găsești oferta care corespunde nevoilor tale.

Pe lângă compararea prețurilor la energie electrică, poți compara și ceea ce este în oferte. Vei avea apoi informații despre sursa energiei, electricitate verde sau nu, sau despre diferitele servicii oferite. De preferat să alegi un comparator de energie independent, astfel încât rezultatele să nu fie distorsionate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stinge lumina când pleci de acasă

Stinge lumina atunci când nu este absolut necesar să rămână aprinsă. Uitând de acest lucru, planeta și factura ta de energie electrică vor fi afectate. De exemplu, la birou poți să te obișnuiești să închizi lumina din încăperile în care nu se află nimeni.

-Deconectează un alt frigider pe care nu îl folosești niciodată

-‍Ai în priză un al doilea frigider, poate în subsol sau în garaj, și nu îl folosești prea mult. E cazul să-l deconectezi.

-‍Izolează-ți mansarda/podul/pereții/podelele/subsolul

-‍30% din căldura din casa ta scapă prin acoperiș dacă este prost izolat.‍ La fel de multă economie poți face prin izolarea pereților, a podelelor sau a subsolului.

Păstrează-ți frigiderele și congelatoarele pline, reglați temperatura. ‍Mai întâi ai grijă ca ușile frigiderului și ale congelatorului să fie închise rapid, deoarece deschiderea pe termen lung duce la creșterea consumului aparatului tău cu 7%. Păstrează aparatele cât mai pline posibil, fiindcă alimentele din interior acționează ca un izolator și fac posibil un consum mai mic de energie. Nu uita să îndepărtezi gheața care se acumulează pe pereți, pentru că aceasta crește consumul de energie al congelatorului. Nu este nevoie să setezi frigiderul la minim. Ia temperatura în interior și regleaz-o astfel încât termometrul să arate 4 grade.

Nu uitați să transmiteți lunar indexul

Câţi bani dai la factura de la energie electrică, dacă uiţi să trimiţi indexul citit. Facturile la energie electrică ale românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar declarat, însă există o mică problemă: unii pot uita să citească indexul. Potrivit premierului, facturile românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar al kilowaţilor, fără raportare la consumul de anul trecut. „Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”, a declarat şeful Guvernului.

Evită condensul în frigider acoperind alimentele. Condensul este inamicul frigiderului tău. Prin acoperirea alimentelor, reduci efortul pe care trebuie să-l depună frigiderul pentru a-ți răci mâncarea.

Înlocuiește vechiul ecran cu o plasmă. ‍În caz de folosești un ecran și acesta are mai mult de 10 ani, înlocuiește-l cu un televizor recent, deoarece consumă cu până la 90% mai puțin decât cele din ultima generație.

Usucă natural rufele în loc să pornești uscătorul. ‍Uscătorul este un mare consumator de energie. Usucă-ți rufele în aer liber, atunci când vremea o permite.

‍Instalează un cap de duș care economisește apă. ‍Capurile de duș mai vechi consumă până la 35 de litri pe minut, în timp ce cele mai noi consumă doar 5 litri pe minut. Mai puțină apă consumată înseamnă mai puțină apă de încălzit.

Oprește cuptorul cu puțin înainte ca preparatul să fie gata. ‍Căldura stocată în cuptorul tău în timpul gătirii va fi mai mult decât suficientă pentru a termina de gătit mâncarea.

‍Lăsă cuptorul deschis iarna după ce ai terminat de gătit. ‍Căldura degajată îți va încălzi bucătăria.

‍Izolează-ți conductele de apă. ‍Izolarea conductelor de apă caldă ajută la prevenirea pierderilor de căldură pe drumul către robinet.

‍Izolează partea din spate a prizelor tale electrice. ‍Prin izolarea prizelor și a întrerupătoarelor electrice, împiedici trecerea aerului și economisești costurile de încălzire.

‍Acoperă ferestrele atunci când vremea e rece. ‍Nu este costisitor de făcut și poate reduce semnificativ factura la încălzire. Acoperă ferestrele cu cearșaf, pături, folii de plastic sau folie cu bule. Orice ai la îndemână va face bine.

Rulați mașinile de spălat numai când sunt pline. ‍Pornește mașina de spălat rufe/vase și uscătorul doar când sunt complet pline, vei economisi energie.

‍Folosește bile pentru mașina de spălat. Bilele mașinii de spălat pot reduce semnificativ timpul de uscare a hainelor.

Blochează ieșirea aerului de sub ușile tale. Partea inferioară a ușilor poate lăsa să intre mult aer rece. Blochează acest aer pentru a economisi costurile de încălzire.

Cumpărăți o plapumă mai caldă și redu temperatura în dormitor. ‍Cu două grade mai puțin în camera ta, vei economisi mulți bani.

Folosește prize multiple cu separator. Utilizează mai multe prize cu deconectare pentru a economisi bani.

‍Folosește vopsea izolatoare pentru a elimina efectul de perete rece. ‍Vopseaua izolatoare poate îmbunătăți confortul termic al camerelor tale si astfel iți aduce economie de bani la încălzire.

‍Folosește oala sub presiune pentru a-ți găti mâncarea. Principiul este simplu. Mâncarea se gătește mai repede într-o oală sub presiune, astfel încât să poți opri plita mai repede.

Înlocuiește iluminatul cu becuri LED. Acestea te ajută să economisești energia electrică, rezistă mai mult timp și sunt mai sigure pentru sănătatea noastră spre deosebire de un neon, în special pentru sănătatea ochilor prin tipul de lumină pe care îl oferă. Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere. Înlocuiește toate acele becuri cu un sistem care consumă mai puțin energie.

‍Folosește cât mai puțin fierul de călcat. Este un dispozitiv foarte consumator de energie, așa că, dacă îl folosești mai puțin, cu atât mai bine. Nu este nevoie să-ți călci cămășile când îți pui un pulover iarna.

‍Nu mai preîncălzi cuptorul. ‍Multe rețete îți cer să preîncălzești cuptorul. Creșterea lentă a temperaturii nu va face decât ca alimentele să se gătească mai bine și vei economisi și energie.

‍Folosește mai mult cuptorul cu microunde. ‍Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este mai economic să gătești în cuptorul cu microunde decât într-un cuptor tradițional.

‍‍​​Schimbă-ți geamurile cu geam simplu. Ferestrele vechi cu geam simplu reprezintă pierderi semnificative de energie.

‍Reduce încălzirea în încăperile nefolosite. ‍Ce rost are să încălzești o cameră pe care nu o folosești.‍

Acordă atenție centralei și instalației termice. Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde.I arna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%. Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi. Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16 grade C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8 grade C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.

Încălzește eficient locuința. Pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilier în apropierea acestora. În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.

Cum să economisești în bucătărie

Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.

Atunci când gătești, evită, pe cât posibil, să deschizi ușa cuptorului, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.

Răcește eficient locuința. Energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Vara, setează aparatul de aer condiționat la aproximativ 25 de grade C. Cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%. Alege să nu lași pornit ventilatorul atunci când ieși din încăpere. Acesta doar ventilează aerul, oferind senzația de răcoare, însă nu va scădea temperatura ambiantă.

Energia nefolosită costă

Sursele de alimentare irosesc energie prin transformarea curentului alternativ în curent continuu. Cele mai multe servere funcționează în prezent cu surse de alimentare cu o eficiență de 20-40%, ceea ce înseamnă că irosesc mai mult de jumătate din energia electrică ce le este transmisă. La nivelul unui server tipic, economiile potențiale de energie rezultate din trecerea la o sursă de alimentare cu o eficiență de 15% pot fi de până la 100 W sau mai mult.

Evită risipa alimentară. Este foarte importantă în economisirea energiei electrice. Atunci când arunci la gunoi alimentele, nu arunci doar mâncare, ci și toate resursele care au fost folosite pentru a produce acele alimente (sol, materie primă, apă, energie electrică, transportul până la magazin și prepararea mâncării). Tot acest proces are impact asupra mediului.

Chiar dacă fiecare dintre aceste sfaturi vi se par lipsite de importantă în ceea ce priveşte economia la energie, combinându-le puteţi reduce factura la electricitate cu aproximativ 50%, informează RTV.