Cum să reduci consumul de energie electrică și să ai facturi mai mici. Sfaturi esențiale pentru economie

Cum să reduci consumul de energie electrică și să ai facturi mai mici. Sfaturi esențiale pentru economie Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Din cauza deciziei Guvernului de a reduce plafonul de la 300KWh la 255KWh, peste un milion de gospodării ar putea primi facturi mari la energie în această iarnă. Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, a vorbit despre soluțiile prin care românii își pot reduce consumul de energie electrică.

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a precizat că indiferent de consumul actual de energie electrică, calculele pentru facturile la curent se raportează la consumul de anul trecut.

Mai exact, românii care anul trecut s-au încadrat în 100 KWh pe lună vor beneficia de prețul de 68 de bani indiferent de consum, iar cei care s-au încadrat între 100 și 255 de KWh plătesc 80 de bani. Cu toate acestea, cei care au depășit lunar 255 de KWh vor trebui să achite prețul din contract, oricât ar consuma.

Expertul în energie a vorbit despre metodele prin care consumul de energie în țara noastră ar putea să scadă cu aproape 5%, iar facturile să fie mai mici cu aproape 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii se pregătesc pentru o iarnă grea

„Un preț plafonat pe grupe de consumatorii casnici în funcție de tipul de consum, concomitent cu programe de mediatizare a necesității de economisire a energiei și programe de eficientizare a consumului casnic de energie bazate în primul rând pe schimbarea corpurilor de iluminat și un comportament de creștere a eficienței energiei, ar aduce o reducere a consumului de energie electrică în România cu cca. 5%, dar ar aduce și facturi mai mici la consumatorii casnici care folosesc energia electrică pentru încălzite cu 46% și facturi medii mai mai mici cu cca. 10% pentru consumatorii casnici față de situația din prezent”, a spus Dumitru Chisăliță.

Totodată, expertul în energie a reamintit că românii trebuie să fie atenți la facturile de regularizare, cu alte cuvinte, la verificarea consumului din ultimele luni.

„Regularizarea trebuie făcută la 3 luni dar mai trebuie să se și poată face la 3 luni în sensul în care trebuie să avem în vedere că mai mult de jumătate din contoarele românilor se găsesc în interiorul apartamentelor sau în curțile oamenilor și în situația în care cititorii nu au acces la acele contoare practic nu pot să pună în aplicare legea. În momentul de față au existat mai multe acțiuni la mai mulți furnizori și mai mulți distribuitori care, practic, au „forțat” cumva ca să se ajungă să se facă citirea mai ales în cazul în care nu s-au făcut citiri de câte un an de zile, doi ani de zile sau chiar mai mult. Vin foarte multe facturi de regularizare care cuprind consumul de energie electrică pe un număr de 20 – 24 de luni.”, a mai spus Chisăliță, scrie Adevărul.ro.