Evenimentul Zilei > International > Germania va încheia acorduri pentru gaze naturale cu Qatar și Emiratele Arabe Unite
Germania va încheia acorduri pentru gaze naturale cu Qatar și Emiratele Arabe Unite

Germania va încheia acorduri pentru gaze naturale cu Qatar și Emiratele Arabe Unite

Germania este dispusă să facă acorduri pentru gazele naturale cu Qatar și Emiratele Arabe Unite, deoarece încearcă să înlocuiască resursele rusești. Pentru a facilita astfel de tranzacții, țara a eliberat 2,5 miliarde de dolari pentru a asigura aprovizionarea cu gaze alternative înainte de iarnă.

RWE și Uniper urmează să semneze un acord pentru cumpărarea de gaz natural lichefiat (GNL) din proiectul North Field Expansion al Qatarului. Discuțiile dintre Germania și Qatar au marcat multe diferențe privind durata contractelor și prețurile, dar curând se așteaptă să se semneze un acord.

Discuții cu Qatar

În cazul în care acordul va fi încheiat, Qatar nu ar putea oferi Germaniei livrări imediate, deoarece proiectul este așteptat să fie lansat cel mai devreme în 2026. „Uniper lucrează în prezent din greu pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze. Qatar joacă un rol important în acest sens”, a declarat RWE.

Europa a fost prinsă într-o criză energetică după ce Gazprom, administrată de Rusia, a redus și apoi a oprit complet livrările de gaz către continent prin conducta Nord Stream 1, ca răzbunare la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina. Germania, care este dependentă de gazul rusesc, se luptă pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie alternativă înainte de lunile de iarnă și a recurs la energie generată de cărbune în acest proces. UE s-a angajat să reducă dependența de gazele din Rusia.

Noi acorduri

Pe lângă discuțiile cu Qatar, Germania încheie și acorduri cu Emiratele Arabe Unite, unde cancelarul german Olaf Scholz urmează să semneze contractele. „Oferta de gaz se extinde încet. Guvernul este permanent în discuții cu multe țări”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Cursa Germaniei de a consolida aprovizionarea cu energie pare să meargă bine, oficialii germani au declarat că stocul de gaze naturale a țării a ajuns la 80% și este pe cale să-și atingă obiectivele de stocare din octombrie. Dar președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri că UE ar putea doar porni noua conductă Nord Stream 2, a cărei lansare a fost amânată din februarie, dacă dorește aprovizionare cu gaze, potrivit Business Insider.