Vladimir Putin susține că Rusia nu este responsabilă pentru criza energetică din Europa

Vladimir Putin susține că Rusia nu este responsabilă pentru criza energetică din Europa Sursa foto: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Președintele rus Vladimir Putin a negat responsabilitatea Rusiei pentru criza energetică a Europei și a spus că UE poate porni noua conductă Nord Stream 2 dacă dorește mai mult gaz natural din țara sa.

„Concluzia este că, dacă îți este atât de greu, trebuie doar să ridici sancțiunile pentru Nord Stream 2, care reprezintă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an”, a spus Putin după summitul Organizației de Cooperare din Uzbekistan. El a criticat „agenda verde” – impulsul UE pentru energie regenerabilă – despre care, a spus, că este motivul pentru care a început criza energetică.

Deschiderea conductei Nord Stream 2

Conducta de gaze naturale Nord Stream 2 circulă în paralel cu Nord Stream 1, o conductă cheie care livrează combustibil din Rusia către Europa. Conducta Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizată în septembrie și urmează să dubleze fluxurile de gaze ale Rusiei către Europa. Cu toate acestea, Nord Stream 2 nu a fost niciodată operațională, deoarece Germania a renunțat la proiect în februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

UE se pregătește pentru o criză energetică în iarna care vine, deoarece Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei, cea mai mare parte fiind transportată prin conducte. În 2021, Rusia a exportat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de combustibil în Europa - din care mai mult de o treime provenea din conducta Nord Stream 1. Scăderea prețurilor

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul lunii septembrie, gigantul rusesc Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Europa prin Nord Stream 1. Gazprom și Kremlinul au insistat că încetinirea fluxurilor de gaz se datorează unor motive tehnice. Prețurile gazelor naturale în Europa s-au dublat față de acum un an, dar au scăzut de la nivelul record de 345 de euro din august, în ultima perioadă, deoarece țările și-au îndeplinit obiectivele de stocare înainte de termen, potrivit Business Insider.