Armata generalului rebel Khalifa Haftar a capturat Sirte, orașul natal al fostului dictator Muammar Gaddafi. Deși toată lumea aștepta noi acțiuni asupra capitalei Tripoli, rebelii au lovit la Sirte și au reușit să ocupe centrul localității după numai trei ore de lupte. Potrivit site-ul Al Wasat, Milițiile Misrata, care controlau orașul din 2016, s-ar fi retras copleșite de superioritatea numerică a forțelor lui Haftar. Dincolo de valoarea simbolică, victoria rebelilor are o importanță strategică deosebită, acest oraș aflându-se la jumătatea distanței dintre Misurata și Benghazi.

De acum încolo, rebelii vor putea folosi această zonă ca bază avansată pentru operațiunile  asupra orașului Misrata și asupra capitalei Tripoli. Pe de altă parte, există riscul ca o parte din Milițiile din Misrata să părăsească rapid capitala pentru a veni să-și apere orașul, slăbind astfel forțele care susțin guvernul condus de Fayez al Sarraj.

În aceste condiții, e de așteptat o intensificare a luptelor, mai ales că forțele guvernului de la Tripoli au fost întărite recent prin sosirea trupelor turce trimise de Erdogan. Mai mult, conflictul s-ar putea extinde, dat fiind că mai multe țări din lumea musulmană și Europa încearcă să-și apere interesele din zonă ajutând forțele aflate în conflict. Astfel, Khalifa Haftar se bucură de sprijinul Rusiei, Franței, Emiratelor Arabe Unite, în vreme ce guvernul recunoscut internațional de la Tripoli a început să primească ajutorul militar al Turciei, conform acordului încheiat de Erdogan cu premierul libian Fayez al Sarraj. Egiptul, Israelul și Grecia par și ele interesate să blocheze planurile lui Erdogan.

 

Te-ar putea interesa și: