Evenimentul Zilei > Politica > Nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit – Deputatul Sorin Vexler
Nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit – Deputatul Sorin Vexler

Nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit – Deputatul Sorin Vexler

Deputatul Sorin Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, spune că termenul „antisemitism” este unul dureros şi dacă trebuie fundamente clare pentru a fi folosit. În acest context el se disociază de afirmațiile făcute de Ilan Laufer.

„Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat (…) Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv”, afirmă Sorin Vexler.

 

Deputatul Sorin Vexler spune că termenul „antisemitism” este unul dureros şi dacă trebuie fundamente clare pentru a fi folosit.

 

Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat. Cu atât mai mult când acestea se referă la antisemitism – un fapt de o gravitate deosebită care, de-a lungul istoriei, a generat tragedii de nedescris. Cuvântul «antisemitism» este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l foloseşti uşor şi, dacă îl foloseşti, este necesar să ai fundamente clare”, scrie deputatul Silviu Vexler pe Facebook, miercuri seară, referindu-se la afirmaţiile lui Ilan Laufer.

 

El spune că vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, distrugerea monumentelor funerare din cimitirul evreiesc din Bucureşti, în aprilie 2017, reprezintă exemple ale unor acte de antisemitism recent.

 

Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depăşite. Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv. Este complet inacceptabil şi îmi displace total atunci când Comunităţile Evreieşti, Statul Israel şi/sau relaţiile cu Statul Israel sunt folosite într-un conflict politic. Este un lucru trist, neplăcut şi incorect. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a fost, este şi rămâne apolitică”, mai scrie Vexler.

 

El spune că şeful statutului nu este antisemit, ci din contră.

 

„În ceea ce mă priveşte, nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit. Din contra. Atât eu, cât şi Comunităţile Evreieşti, avem o relaţie impecabilă de lucru cu Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), o relaţie colegială care durează de un număr mare de ani. În plan personal, mă leagă o prietenie frumoasă de domnul Ovidiu Victor Ganţ – deputat din partea FDGR”, mai scrie deputatul Vexler.

 

Disociere clară

 

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), reunită miercuri într-o primă întâlnire, a luat în dezbatere declaraţia televizată a lui Ilan Laufer din seara zilei de 20 noiembrie şi se asociază în această privinţă luării de poziţie a deputatului Silviu Vexler, care „s-a disociat total” de afirmaţiile acestuia.

 

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, reacţia FCER a fost formulată „de îndată ce vicepreşedintele şi secretarul general al FCER-CM s-au reîntors de la Reuniunea Consiliului European al Comunităţilor Evreieşti şi au fost astfel disponibili pentru consultări”.

 

Conducerea FCER-CM a luat la cunoştinţă de declaraţia de presă a deputatului FCER-CM, domnul Silviu Vexler, care s-a disociat total de afirmaţiile domnului Ilan Laufer: «Referitor la declaraţiile lui Laufer, este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor, cu atât mai mult cu cât ele sunt legate de antisemitism, care este un lucru grav». Considerând temeinice afirmaţiile deputatului Silviu Vexler, ne asociem acestei luări de poziţie”, se arată în comunicat.

 

Ilan Laufer a declarat, marţi seara, la sediul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe şeful statului că acesta este un gest dintr-un lung şir de acţiuni antisemite.