Novanc: "Încerc să mă relaxez. Citesc, ascult muzică"

Novanc: "Încerc să mă relaxez. Citesc, ascult muzică"

HANDBAL. Pivotul naţionalei masculine a României ne-a dezvăluit cum se pregăteşte pentru returul cu Belarus, de duminică, meci care i-ar putea duce pe tricolori în play-off-ul pentru Cupa Mondială din 2013.

Naţionala masculină de handbal a României ne dă din nou speranţe într-un viitor mai bun după succesul cu Belarus, 25-22, din preliminariile Campionatului Mondial din Spania, de anul viitor. Victoria repurtată miercuri seară în "Polivalenta" bucureşteană va fi uitată însă rapid, dacă băieţii lui Vasile Stângă nu vor reuşi să gestioneze duminică, la Minsk, avantajul de trei goluri. Chiar şi aşa, drumul până la Campionatul Mondial din 2013 va fi lung şi anevoios, România urmând să treacă şi prin calvarul play-off-ului.

În tabăra tricoloră, optimismul e unul temperat. Jucătorii încearcă să se odihnească şi, în acelaşi timp, să se concentreze asupra meciului de la Minsk.

"Încerc să mă relaxez. Citesc, ascult muzică", ne mărturiseşte Marius Novanc, unul dintre cei mai valoroşi handbalişti români ai momentului. Marius e acaparat de o carte despre afaceri şi economie. "Mă gândesc la faptul că nu voi mai juca foarte mulţi ani handbal, poate 3 sau 4, şi trebuie să mă pregătesc şi pentru altceva", explică el.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Suporterii au fost superbi"

Marius Novanc e încă sub influenţa atmosferei de la "Sala Polivalentă". "Suporterii au fost extraordinari. N-am crezut, sincer, că vor veni atât de mulţi la meciul cu Belarus. Vreau să le mulţumesc încă o dată. Au fost superbi", zice Marius.

Pivotul naţionalei ştie că avantajul de doar trei goluri nu e unul liniştitor în perspectiva meciului de la Minsk, însă e încrezător în şansele naţionalei de a ajunge în play-off.

"Am început meciul destul de timoraţi. Poate miza jocului, poate tinereţea unora dintre jucători să fi fost de vină. Un lucru e clar, însă, în Belarus vom juca altfel, vom fi mai dezinvolţi. Am mai jucat acolo, e adevărat, un amical şi nici publicul nu pune presiune pe adversar. În spaţiul ex-sovietic, suporterii sunt mai liniştiţi", spune Marius.

Amintiri din Rusia

Apropiata revanşă de la Minsk îi reaminteşte lui Novanc de barajul cu Rusia, de acum doi ani, împotriva tuturor pronosticurilor la Mondial. "Acasă jucasem aşa şi aşa. Am plecat în Rusia hotărâţi să ne jucăm şansa şi am câştigat. Să sperăm că aşa va fi şi la Minsk", mărturiseşte Marius.

Pivotul în vârstă de 31 de ani încearcă să explice de ce România nu mai e ce a fost în handbalul mondial. "În primul rând, ne lipseşte încrederea. Aceasta cred că e principala cauză pentru care nu suntem, acolo, sus. Apoi, e inhibiţia cu care joacă unii dintre băieţi, acea frică de a nu greşi. Mai e infrastructura. Nu se lucrează aşa cum trebuie la nivelul copiilor şi juniorilor. Nu avem nici spiritul de echipă, de luptă al altor naţiuni. Noi, românii, ne bucurăm de eşecul aproapelui, ne dăm în cap. În decembrie, am jucat în Serbia. După ce i-am bătut, antrenorul lor şi-a felicitat elevii", spune Marius Novanc. "La Minsk, contraatacul trebuie să fie mai eficace, atacul mai eficient, iar apărarea să rămână aceeaşi.“ MARIUS NOVANC, România

OPTIMISMUL LUI GAŢU

"Bieloruşii pot claca din cauza presiunii"

Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, s-a declarat încântat de victoria obţinută de tricolori în meciul cu Belarus. Fostul handbalist crede că România are şanse bună de a ajunge în play-offul de calificare la Campionatul Mondial.

"Victoria din meciul cu Belarus e una de moral pentru băieţii noştri. Sunt optimist pentru retur, dacă mă gândesc că, în play-off-ul pentru precedentul Mondial, am eliminat Rusia, pe care am bătut-o la ea acasă după ce pierdusem la noi, în tur. Echipele din fosta URSS nu prea par să se simtă bine atunci când joacă pe terenul lor. Bieloruşii pot claca din cauza presiunii. În plus, la fel ca şi ruşii, bieloruşii nu au suporteri pătimaşi, care să sperie adversarul", a declarat ieri, pentru EVZ, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

Cristian Gaţu s-a declarat impresionat de atmosfera creată la meciul România - Belarus de cei 5.000 de suporteri prezenţi în tribunele Sălii Polivalente: "Atmosfera a fost extraordinară. A fost o idee bună să lăsăm intrarea liberă la acest meci. Nu am fi devenit noi milionari dacă am fi decis ca intrarea să fie cu plată! E criză, românii nu prea au bani şi nu ar fi venit la meci mai mult de două-trei mii de fani dacă ar fi trebuit să cumpere bilete". (Mugur Băileşteanu)