Toate noutățile introduse prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat
Editura Evenimentul si Capital

Toate noutățile introduse prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat

18-01/pregnant-woman-dreamstime-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 800 Vizualizari

De-a lungul anului trecut, Guvernul a introdus mai multe acte normative ale căror prevederi se aplică începând din 1 ianuarie 2018. Acestea acoperă cam tot ce înseamnă asigurări sociale și urmează să fie aplicate etapizat. Vi le prezentăm, defalcat

S inteza tuturor modificărilor legislative în domeniul asigurărilor sociale, realizată de Casa Națională de Pensii Publice, arată exact ce modificări vor avea loc și când, în ce privește procentele din salariu pe care le vor plăti statului pe post de contribuții (pentru sănătate și pensii), care este câștigul salarial brut, ce venit minim lunar va fi înscris în contractele de asigurări sociale, dar și modificările aduse punctul de pensie, indemnizația socială și cea de invaliditate pentru pensionare, etc.

Valorile prezentate sunt reglementate, după caz, prin următoarele acte normative:

● Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5/03.01.2018; ● Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; ● alte prevederi legale aplicabile în anul 2018. Iată care sunt modificările:

Câştigul salarial mediu brut Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:

● 3.131 lei - 1 ianuarie - 5 ianuarie 2018; ● 4.162 lei - începând cu data de 6 ianuarie 2018.

IMPORTANT! Pe cale de consecință, valoarea câştigului salarial mediu brut aferentă lunii ianuarie 2018 este de 4.007 lei, calculată în funcție de perioada de aplicabilitate în luna ianuarie a.c. ale celor 2 legi ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anii 2017 şi 2018.

Cotele de contribuții de asigurări sociale, de la 1 ianuarie 2018, sunt:

● 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale; ●4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; ● 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. De asemenea, cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%. IMPORTANT! Cota de con tribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuție de asigurări sociale datorată de angajați. La aceste contribuții, însă, se adaugă și alte două: ●contribuția la sănătate (CASS), în cotă de 10%, ce este în totalitate în sarcina salariatului; ● contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce este în totalitate în sarcina angajatorului.

Nivelul minim al venitului lunar față de care se calculează contribuțiile

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate