Evenimentul Zilei > EVZ Special > Noul pion al Acuzării lui Trump are nasul mai mare ca mustața

Noul pion al Acuzării lui Trump are nasul mai mare ca mustața

Fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump și-a schimbat părerea despre convorbirea telefonică a șefului său cu președintele Ucrainei după ce a fost demis.

Pe 27 august 2019, John Bolton descria la Radio Europa Liberă convorbirea telefonică Trump-Zelenski din 25 iulie drept o „convorbire foarte călduroasă și cordială” și recunoștea că în Ucraina corupția reprezintă o mare problemă.

Totuși, poziția lui Bolton s-a schimbat radical după ce a fost demis de la Casa Albă.

Bolton afirmă acum că este preocupat de conținutul convorbirii din 25 iulie dintre Trump și Zelenski, aflată în centrul procesului de impeachment al președintelui.

O plângere a unui „denunțător” îl acuză pe Trump că l-a constrâns pe Zelenski să ancheteze alegațiile de corupție la adresa lui Joe și Hunter Biden în schimbul unui ajutor financiar american.

Plângerea a declanșat procedura de impeachment.

Echipa de apărători ai lui Trump, Trump însuși și Zelenski au negat acuzațiile „denunțătorului”. Mai mult, administrația Trump a acordat ajutorul financiar Ucrainei în septembrie 2019, fără ca această țară să facă ceva special.

Citând manuscrisul unei cărți nepublicate încă a lui Bolton, New York Times a relatat că fostul consilier a scris că Trump i-a spus că are de gând să înghețe ajutorul pentru Ucraina pentru a o obliga să declanșeze ancheta împotriva celor doi Biden.

Trump neagă afirmația lui Bolton, iar Casa Albă a amenințat că va bloca publicarea cărții dacă nu exclude informațiile clasificate.

Citând manuscrisul, NY Times a scris că Bolton s-a arătat îngrijorat de convorbirea din 25 iulie Trump-Zelenski, notând:

„Bolton a mai spus că după apelul telefonic al președintelui din iulie cu președintele Ucrainei i-a exprimat Procurorului General William Barr îngrijorarea despre (avocatul personal al lui Trump, Rudolph) Giuliani, care ducea o politică din umbră îndemnat de președinte, și i-a spus lui Barr că președintele l-a menționat în convorbire. O purtătoare de cuvânt a lui Barr a negat că a aflat de convorbire de la Bolton; Departamentul de Justiție a spus că a aflat despre aceasta abia la jumătatea lui august.”

În cadrul mărturiiei cu ușile închise, cu ocazia anchetei de impeachment din Camera Reprezentanților, desfășurată de Democrați, ambasadorul american interimar în Ucraina, Bill Taylor, a afirmat pe 22 octombrie că Bolton se opusese apelului telefonic din 25 iulie, conform transcrierilor mărturiei, publicate în noiembrie.

Mărturia lui Taylor sugerează că o schimbare a poziției a lui Bolton legată de apelul din 25 iulie a intervenit după ce Trump l-a demis.

„Ambasadorul Bolton nu dorea ca acest apel să aibă loc, deoarece credea că va fi un dezastru”, a declarat Taylor în mărturie. „Credea că ar fi putut fi vorba despre investigații sau mai rău.”

„S-a dovedit că a avut dreptate”, a spus Taylor.

În interviul pentru Radio Europa Liberă, totuși, nu a avut decât cuvinte de laudă pentru convorbirea telefonică Trump – Zelenski.

În acel interviu din august, Bolton a afirmat:

„Zelenski și președintele Trump au vorbit deja de două ori (în aprilie și iulie 2019). Președintele l-a sunat să-l felicite pe președintele Zelenski pentru alegerea sa și pentru succesul în alegerile legislative. Au fost convorbiri foarte călduroase și cordiale… Reușita Ucrainei de a-și păstra libertatea, sistemul său de guvernare reprezentativ, o economie de piață liberă și fără corupție și modul în care gestionează problemele din Donbass și Crimea sunt înalte priorități pentru ei și în mod evident și pentru Statele Unite.”