Deşi polul nord magnetic, spre deosebire de polul nord geografic, este în mişcare continuă, câmpul magnetic se modifică cu o viteză din ce în ce mai mare faţă de cea estimată de cercetători, relevă un raport publicat în această săptămână în revista ştiinţifică „Nature”, citat de Rador.

Modelul Polului Magnetic este actualizat la fiecare cinci ani, ultima actualizare având loc în 2015. Cu toate acestea, în 2016 a avut loc o accelerare temporară a unei porţiuni a câmpului magnetic care trece pe sub America de Sud şi prin estul Oceanului Pacific. În 2018, cercetătorii de la Administraţia naţională oceanică şi atmosferică din SUA şi de la Institutul de Geofizică din Marea Britanie au realizat că este nevoie de actualizarea modelului, pentru că „a devenit atât de inexact încât este posibil să depăşească limita acceptabilă pentru erorile de navigaţie”, după cum scrie „Nature”.

Din cauza suspendării parţiale a activităţii guvernului SUA, cercetătorii nu au putut să publice modelul magnetic actualizat, amânând publicarea pentru 30 ianuarie. Să sperăm că guvernul SUA îşi va relua activitatea până atunci, subliniază Deutsche Welle.