Zilele acestea, Brazilia a depăşit pragul de 25.000 de morţi din cauza coronavirusului, fiind astfel considerate noul epicentru al pandemiei. Țara cu o populație de 210 de milioane de personae a înregistrat o accelerare netă a îmbolnăvirilor.

Oficial, sunt 412.000 cazuri confirmate, însă experții susțin că cifrele reale sunt mult mai mari. Cu toate acestea, preşedintele de extremă-dreaptă, îndeamnă la reluarea activităţii economice.

Nick Paton Walsh, Rio de Janeiro: „E frapant să vezi plaja Copacabana aşa de pustie. Dar pe faleza încă este circulaţie. Unii nu poartă măşti, deşi Rio de Janeiro şi alte oraşe braziliene abia acum se pregătesc să dea piept cu vârful pandemiei, cam peste o săptămână. Problema în această ţară federală este că îndrumarea venită de la nivelul preşedinţiei este extrem de firavă. Preşedintele Jair Bolsonaro a descris de mai multe ori boala drept o banală gripă, a minimalizat gravitatea pandemiei, punând accentul mai degrabă pe impactul economic al măsurilor de carantină. Ba chiar i-a insultat pe guvernatori la o şedinţă, imaginile fiind făcute publice în urma unei decizii a Curţii Supreme ca parte a unei investigaţii”.

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: „Ce vor ăștia este să ne gâtuie libertatea. Rahatul ăla de guvernator din Sao Paolo, gunoiul ala de guvernator din Rio de Janeiro exact asta vor, să profite de bazaconia cu virusul, sau primarul din Manaus, care a facut gropi comune, o porcarie”.

Dar ce alternativă avea primarul din Manaus când cadavrele se strâng în mormane, câte o sută în fiecare zi? Manaus chiar este cel mai afectat oraş brazilian. Asta şi pentru că aici sunt aduşi bolnavi şi de la sute de kilometri depărtare, din jungla amazoniană.

Nick Paton Walsh: „Cifrele oficiale nu spun întreaga poveste, pentru că nu se fac suficiente teste. Puteţi vedea şi aici lucrul ăsta. Acestea sunt mormintele celor morţi şi testaţi pozitiv pentru coronavirus. Dincoace sunt mormintele celor care sunt doar suspectaţi că au avut coronavirus”.

Pandemia riscă se creeze o situație dramatică în Sao Paolo, o zonă care deja este extrem de afectată de sărăcie și violențe.

Declaraţiile preşedintelui Bolsonaro nu fac decât să înrăutăţească lucrurile.

Vanderlei Rodrigues, lider al Cidade Tiradentes cartel gang: „Deocamadată, virusul nu e la poarta acestor familii, aşa că oamenii nu înţeleg pericolul decât atunci când le moare cineva apropiat. Încerc să aduc informaţia la oameni, să combat ştirile false, să înlătur aspectele politice ale chestiunii”.

Cel mai grav este că aceste comunități nu au niciun fel de protecție, serviciile medicale lipsesc cu desăvârșire, iar oamenii locuiesc în case improvizate din cartoane, scrie Stirileprotv.