Evenimentul Zilei > Actualitate > Nou tip de insulină pentru diabetici
Nou tip de insulină pentru diabetici

Nou tip de insulină pentru diabetici

România este printre primele țări din Europa în care diabeticii vor beneficia, din octombrie, de un nou tip, revoluționar, de insulină bazală, de trei ori mai concentrat

La fel ca și celelalte insuline de pe piață, și acest tip este compensat 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Diferența este aceea că noul medicament e de trei ori mai concentrat decât vechiul produs. Noua insulină bazală injectabilă conține 300 U/ml, pe când cea veche, prescrisă deja de 12 ani, are doar 100 U/ml.

„Medicii sunt cei care vor decide dacă noul tip de insulină este sau nu recomandat pacienților lor“, a explicat prof.dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Române de Diabet.

Oficial, 700.000 de bolnavi

„Dacă un pacient răspunde la tipul vechi de insulină bazală și își controlează bine glicemia cu el, ce sens are să schimbi ceva care funcționează? Ce funcționează bine nu se schimbă! Modificăm tratamentul acolo unde e nevoie, pentru că 50% dintre diabetici nu-și ating ținta de control al glicemiei“, a explicat și prof.dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în România sunt înregistrați (adică primesc tratament pe rețetă) aproximativ 700.000 de diabetici.

Specialiștii susțin, însă, că în realitate ar fi 2 milioane de diabetici, majoritatea nediagnosticați. Acest nou tip de insulină a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în luna mai și este prescris deja în Germania și Danemarca