Evenimentul Zilei > Politica > Noi reglementări privitoare la copiii ai căror părinți muncesc în străinătate
Noi reglementări privitoare la copiii ai căror părinți muncesc în străinătate

Noi reglementări privitoare la copiii ai căror părinți muncesc în străinătate

Guvernul a aprobat, ieri, o hotărâre privind noi metode de monitorizare a copiilor care provin din familii în care părinții muncesc în afara țării, urmărindu- se situația lor școlară și starea lor emoțională.

 Astfel, serviciul public de asistență socială va solicita, în ultimul trimestru al fiecărui an, unităților școlare aflate pe raza lor administrativ-teritorială, informații cu privire la copiii: cu un singur părinte plecat în străinătate; cu ambii părinți plecați în străinătate; cu părintele unic susținător plecat în străinătate; reveniți în țară după o experiență de migrație de cel puțin 12 luni.

După primirea datelor, serviciul de asistență socială are obligația de a se deplasa la domiciliul copilului și de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum și desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului.

Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să fie majoră, să facă parte din familia extinsă și să îndeplinească toate condițiile materiale și morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil. În plus, are obligația de a furniza datele de contact ale părinților plecați în străinătate și de a face dovada menținerii legăturilor cu aceștia.