În plus, acesta era obsedat de Israel, conform declaraţiilor tatăl dintr-un interviu acordat pentru  cotidianul italian La Stampa. “Spunea că este de acord cu ideologia lui al-Baghdadi pentru crearea Statului Islamic și era obsedat de Israel. Îi spuneam mereu: fii liniștit, ai răbdare, peste doi ani Israelul nu va mai exista. Geopolitica se schimbă: Rusia, China, America de asemenea, nimeni nu mai vrea evrei acolo. Îi vor duce în Ucraina. La ce bun să lupți? Am făcut asta și am pierdut (…) Dar el nu voia să știe de nimic. Era obsedat.”

Tatăl a povestit că fiul său “încă adolescent nu mergea la petreceri cu colegii, spunând că un bun musulman o poate vedea dansând numai pe soția lui”. De asemenea, acesta şi-a văzut o dată fiul "cu un pistol", dar "nu știe" dacă avea legături cu teroriștii.

Syed Farook, un american în vârstă de 28 de ani, angajat al serviciilor de sănătate din oraș și un musulman fervent, şi soția sa, Tashfeen Malik, 29 de ani, cu care s-a căsătorit în Arabia Saudită, au deschis focul într-o sală de conferințe a unui centru pentru îngrijirea persoanelor cu handicap din San Bernardino. În urma masacrului au murit 14 morți și au fost 21 de răniți.

Malik a postat un mesaj pe Facebook în care jura supunere liderului organizației jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.