Evenimentul Zilei > Actualitate > Noaptea în care România trece la ora de vară. Vom dormi cu o oră mai puțin
Noaptea în care România trece la ora de vară. Vom dormi cu o oră mai puțin

Noaptea în care România trece la ora de vară. Vom dormi cu o oră mai puțin

În noaptea de sâmbătă spre duminică (27 spre 28 martie 2021), toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Ora 3.00 devine ora 4.00. Duminică, 28 martie,  va fi cea mai scurtă zi din an, cu numai 23 de ore. 

Trecerea la ora de vară 2021 se face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, 20 martie 2021, atunci când ziua a fost egală cu noaptea.

Ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

În prezent, ora de vară se aplică în ultima duminică din martie (ora 3.00 devine 4.00). În acest an, România va reveni la ora de iarnă în 25 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi (ora 4.00 devine ora 3.00).

Pandemia a schimbat planurile Parlamentului European

Parlamentul European votase pentru renunțarea la schimbarea orei începând din 2021. Măsura trebuia să fie aplicată de anul acesta. Statele care decideau să păstreze ora de vară urmau să facă ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) trebuiau să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021, însă pandemia a dat peste cap aceste planuri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.