Evenimentul Zilei > Actualitate > Se elimină ora de vară? Când renunță România la schimbarea orei
Se elimină ora de vară? Când renunță România la schimbarea orei

Se elimină ora de vară? Când renunță România la schimbarea orei

În noaptea de 27 spre 28 martie 2021 trecem la ora de vara. Ceasurile vor fi date înainte. Nu știm însă dacă acesta va fi ultimul an când mai schimbăm ora. Cert este că ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.

Se elimină ora de vară? Măsura a fost luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.

Orarul de vară este corelat cu statele din Uniunea Europeană. De aceea, eliminarea orei este o decizie complexă şi cu multiple ramificaţii.

În 2021 era programată eliminarea orei de vară

În urma unui sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei. Propunerea a fost susţinută în primul rând de Germania. Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.

Conform propunerii de acum 2 ani a Comisiei Europene, statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme în 2022.

Controverse privind schimbarea orei de vară

Se elimină ora de vară? Conform Politico, eliminarea orei de vară a fost blocată practic din momentul în care Consiliul European a cerut Comisiei o evaluare amănunţită a impactului unei asemenea decizii. La rândul său, Comisia a aruncat răspunderea în seama statelor membre, cerând Consiliului să prezinte o poziţie comună.

Eliminarea orei de vară în UE a fost discutată ultima dată în decembrie 2019. În timpul preşedinţiei finlandeze, deoarece guvernul de la Helsinki a fost ultimul din Europa care a adoptat ora de vară – şi nu este mulţumit de rezultate. Un consens e însă greu de obţinut, deoarece, deşi majoritatea cetăţenilor europeni sunt de acord cu eliminarea schimbării orei. În unele state- de pildă, Franţa – majoritatea populaţiei preferă să se rămână la ora de vară. Iar în altele, cum ar fi Belgia, la cea de iarnă.

În 2018 s-a încercat în România eliminarea orei de vară

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat. În şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27/28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932, notează stirilepotv.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.