Parlamentul European îi ridică imunitatea independentistului catalan Puigdemont

Parlamentul European îi ridică imunitatea independentistului catalan Puigdemont

Parlamentul European a ridicat, după un vot cu buletine secrete al cărui rezultat a fost anunţat marţi dimineaţa, imunitatea aleşilor independentişti catalani Carles Puigdemont, Toni Comín şi Clara Ponsatí, deschizând calea spre continuarea examinării extrădării lor cerute de Spania pentru participarea lor la referendumul de independenţă a regiunii efectuat în 2017.

Ridicarea imunităţii fostului preşedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, a fost adoptată cu 400 de voturi pentru, 248 contra şi 45 de abţineri. Pentru foştii "miniştri" Toni Comín şi Clara Ponsatí, voturile au fost identice: 404 pentru, 247 contra şi 42 de abţineri.

Domnii Puigdemont şi Comín s-au exilat în Belgia după referendumul considerat ilegal de către Madrid, în vreme ce Clara Ponsatí trăieşte în prezent în Scoţia. Toţi trei au fost aleşi în Parlamentul European în mai 2019. Ei nu şi-au putut prelua mandatul decât la începutul lui 2020, în urma unei prime lupte juridice.

Reclamații la Curtea Europeană de Justiție

Înaintea votului început luni seara electronic, cei trei anunţaseră că vor reclama eventuala ridicare a imunităţii lor la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Spania cere extrădarea celor trei pentru "rebeliune" ca şi, în cazul domnilor Puidgemont şi Comín, pentru "deturnare de fonduri publice". Ce trei consideră că Curtea supremă spaniolă nu este competentă să facă o asemenea cerere şi denunţă caracterul politic, în opinia lor, al urmăririi împotriva lor.

Principalele trei grupări politice din Parlamentul European, PPE (dreapta şi conservatori), S&D (socialişti şi social-democraţi) et RE (liberali) le-au dat drept consemn membrilor lor să aprobe ridicarea imunităţii, spre deosebire de Verzi/ALE care le-au cerut să voteze împotrivă, cerând Spaniei să-şi rezolve problemele politic şi nu prin justiţie.

Printre eurodeputaţii belgieni, subiectul este deosebit de sensibil la neerlandofoni. N-VA s-a angajat puternic în favoarea independentiştilor catalani. Deşi votul a fost secret, deputatul CD&V Tom Vandekendelaere (PPE) a anunţat că se va abţine, prezentând ca justificare implicarea directă a justiţiei belgiene în acest dosar.

Pe 17 februarie, camera consiliului de la Bruxelles a decis să lase în suspans examinarea mandatelor de arestare europene eliberate împotriva domnilor Carles Puigdemont şi Toni Comín, în aşteptarea deciziei Parlamentului European privind ridicarea imunităţii.

Cei doi bărbaţi văd o rază de speranţă în confirmarea, în ianuarie, de către curtea de apel de la Bruxelles (camera de acuzare), a unei decizii anterioare de a nu pune în executare mandatul de arestare european eliberat de Spania împotriva unui alt fost ministru catalan, Lluis Puig, şi el exilat în Belgia.

Guvernul spaniol se felicită pentru votul din Parlament

 Guvernul spaniol s-a felicitat marţi pentru votul Parlamentului European, afirmând că el arată că "problemele Cataloniei se rezolvă în Spania".

Votul din Parlamentul European "dă un triplu mesaj", a afirmat într-o foarte scurtă declaraţie ministrul spaniol al afacerilor externe, Arancha González Laya, unul dintre acestea fiind că "problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, nu se rezolvă în Europa".

"Aceasta este linia pe care a adoptat-o guvernul spaniol, aceea de a întinde mâna forţelor politice catalane pentru a găsi o soluţie prin dialog şi negociere", a concluzionat ea.

Celelalte două mesaje ale acestui vot, a continuat ministrul, se referă la faptul că un eurodeputat "nu se poate prevala de statutul său pentru a evita să compară în faţa unei justiţii naţionale" şi la "soliditatea statului de drept în Spania".

Parlamentul European a votat marţi ridicarea imunităţii fostului preşedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a altor doi deputaţi catalani, Toni Comín şi Clara Ponsatí, reclamaţi de Spania pentru tentativa de secesiune din 2017.

În numeroasele interviuri acordate în zilele precedente votului, dl Puigdemont, care trăieşte în exil în Belgia de la eşecul acestei tentative de secesiune, anunţase că va face apel la justiţia europeană dacă Parlamentul European dă dreptate Madridului.

https://www.lalibre.be/international/europe/le-parlement-europeen-leve-l-immunite-de-l-independandiste-catalan-puigdemont-60472ddf7b50a605177831a1

Traducere: Gabriela Sîrbu / Rador