Evenimentul Zilei > Politica > Nicușor Dan intervine în scandalul construcțiilor din București: „Cum e posibil așa ceva?”
Nicușor Dan intervine în scandalul construcțiilor din București: „Cum e posibil așa ceva?”

Nicușor Dan intervine în scandalul construcțiilor din București: „Cum e posibil așa ceva?”

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, intervine în scandalul construcțiilor și vorbește despre PUZ și aglomerația din Capitală.

Nicușor Dan intervine în scandalul construcțiilor din Capitală și vorbește despre PUZ și aglomerația din București.

Primarul general este revoltat de modul în care PUZ-urile au fost obținute și gândite.

El susține că foarte multe spații verzi ar fi putut dispărea din Capitală. În condițiile în care există deja foarte multă poluare și aglomerație, Nicușor Dan nu este de acord cu așa ceva.

Primarul Capitalei a stopat ultimele PUZ-uri de sector pentru a opri distrugerea spațiilor verzi.

El vorbește și despre aglomerația zilnică prin care circulă cetățenii. Primarul consideră că de vină pentru aglomerație sunt tot PUZ-uri prin care s-au construit blocuri de 14 etaje pe străduțe înguste și deja mult prea populate.

„Bună ziua. Vorbim azi de PUZ-urile de sector. Am invitat reprezentanții a două grupuri civice. Cu titlu general, urbanismul din București a fost o golănie.

Am speranța că se va pune capăt acestui tip de dezvoltare.

Din cauza acestui tip de urbanism, bucureștenii stau azi în trafic, avem cartiere întregi care n-au școli.

Un oraș care are un potențial uriaș turistic e văzut drept cea mai urâtă capitală europeană.

Care sunt cele mai nocive lucruri din aceste PUZ-uride sector? E scandalos ca situația în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii de copii de boli respiratorii. Avem vârstnici care suferă de boli din cauza poluării, sute de hectare de spațiu verde… prin aceste PUZ-uri e posibil să-și piardă dreptul de spațiu verde și să devină spații construibile”, a declarat Primarul Capitalei într-o conferință de presă de miercuri.

Nicușor Dan vorbește despre PUZ și aglomerația din Capitală

„Una dintre punctele importante ale metroului de suprafață de Giurgiului – Ferentari. Pot fi conectate direct cu Pipera… prin această linie de tren care există fizic Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri.

„A treia chestiune. Avem sute de mii de bucureșteni care în weekend încearcă să plece la mare, la munte. Avem 30 km mal de lac care poate deveni și pentru familii mai sărace sau mai bogate un loc în care să se ducă cu copilul. Ce fac PUZ-urile de sector? Prevăd construcții de blocuri până în malul apei? Cum e posibil??

Cum e posibil într-un oraș care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri și să vezi pe ele blocuri de 14 etaje. O să vedeți imagini mai târziu. Astea sunt PUZ-urile de sector.

Cum e posibil ca într-un oraș în care simțim cu toții că s-a construit prea mult încă din epoca comunistă, cum e  posibil ca aceste PUZ-uri de sector să se facă așa.

Nu e suficient? Hai să construim mai mult , și mai mult în orașul ăsta deja aglomerat.

Cum e posibil ca o firmă privată să meargă la Primărie și să zică fac eu PUZ-ul de sector”, a mai spus revoltat Nicușor Dan.

Ce se întâmplă cu PUZ-urile suspendate?

„Au fost votate 5 PUZ-uri de sector. Pentru Sectorul 4 s-a votat doar pentru zona de sud a sectorului. Pentru Sectorul 1 nu există încă. Când a fost aprobat PUZ sector 3 am formulat la DNA o plângere cu schimbarea destinației de spațiu verde și pentru modificarea denstității.

Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector.

Pentru că s-a spus în spațiul public că urmează o apocalipsă… nu. Bucureștiul are o documentație de urbanism. După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la planul inițial.

Tot ce înseamnă autorizație de construire emisă înainte de suspendare rămâne în vigoare. Suspendarea produce efecte numai pentru viitor”, a concluzionat Nicușor Dan.

Citește și: Exclusiv EvZ. Nicușor Dan, în drum spre crearea unui nou partid