Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan, despre sistemul de semaforizare inteligentă. De ce nu mai funcționează
Nicușor Dan, despre sistemul de semaforizare inteligentă. De ce nu mai funcționează

Nicușor Dan, despre sistemul de semaforizare inteligentă. De ce nu mai funcționează

Primarul general Nicușor Dan a vorbit despre sistemul de semaforizare inteligent și a explicat de ce nu mai funcționează și cât va costa pentru a fi modernizat și repus în funcțiune.

Primarul General, Nicușor Dan, a vorbit despre sistemul de semaforizare inteligentă. Reabilitarea și modernizarea sistemului inteligent de semaforizare necesită investiții de câteva zeci de milioane de euro. Nicușor Dan a explicat de ce nu mai funcționează sistemul inteligent de semaforizare din București.

Potrivit spuselor sale, fostele administrații nu au mai plătit pentru mentenanța sistemului, iar acesta nu mai funcționează. Pe de altă parte, a spus Nicușor Dan, tehnologia s-a schimbat foarte mult față de acum 20 de ani când a fost implementat.

„Semafoarele sunt pe roșu noaptea, când traficul este liber, pentru că a existat un sistem de semaforizare inteligentă căruia nu i s-a mai făcut mentenantă. Acesta nu mai funcționează în momentul de față. Pe de altă parte, trebuie să spunem că tehnologia este deja depășită. Pe scurt, nu se mai conectează semaforul cu serverul central, iar senzorul care preia măsurătorile de trafic nu mai funcționează”, a spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan, despre sistemul de semaforizare inteligentă

Pe de altă parte, Nicușor Dan susține că responsabilitatea pentru această situație aparține vechilor administrații. Acestea deși au achitat sume foarte mari pentru acest sistem, nu s-au mai îngrijit de mentenanță. El nu exclude nici situația în care aceste achiziții să fi fost fraudate, iar o parte din bani să fi fost furați.

„Administrațiile trecute au cumpărat de zeci de milioane, pentru că dacă cumperi de zeci de milioane, uneori ești fericit. E posibil ca cineva să fi furat la aceste achiziții. (…) Au fost cumpărate sisteme, dar nu s-a plătit și mentenanța”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a anunțat că intenționează să investească în modernizarea sistemului de trafic inteligent. Nicușor Dan a precizat că într-un an de zile se vor vedea și primele îmbunătățiri.

Potrivit spuselor sale, va fi implementat un nou sistem, bazat pe o tehnologie modernă, cu afișaj în stațiile de autobuz. Costurile se vor ridica, potrivit primarului la câteva zeci de milioane de euro.

Tehnologie modernă pentru sistemul inteligent

Primarul Capitalei spune că vrea să investească în sisteme de tehnologie modernă, cu camere încorporate și cu afișaj în stații pentru mijloacele de transport în comun, așa cum există în orașele europene.

„Dacă vorbim de semaforizare inteligentă, tehnologia a evoluat, iar acum nu mai există fire îngropate în asfalt care măsoară câte mașini trec peste ele, iar dacă se strică asfaltul nu mai funcționează. Există o tehnologie cu camere încorporate, care sunt conectate. Proiectul este ca și scris, într-o primă fază costă undeva la 100 de milioane și-l începem anul acesta. Pe PNRR vrem să mergem până la 150 de milioane de euro. Asta înseamnă să avem inclusiv afișaj în stații și toate lucrurile pe care le-ați văzut în capitalele Europene”, a mai spus Nicușor Dan.

El a precizat că primele îmbunătățiri se vor putea observa cam într-un an de zile.