Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan vine cu vești pentru bucureșteni. Ce vrea să schimbe în transportul public
Nicușor Dan vine cu vești pentru bucureșteni. Ce vrea să schimbe în transportul public

Nicușor Dan vine cu vești pentru bucureșteni. Ce vrea să schimbe în transportul public

În curând, bucureștenii vor putea utiliza același bilet de călătorie atât pe metrou cât și pe mijloacele de transport în comun care care aparțin STB.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că se lucrează la un mecanism pentru decontare între cele două companii care administrează metroul, Metrorex și mijloacele de transport de suprafață, STB.

„O să avem curând un bilet unic, pentru că e logic ca lucrul ăsta să se întâmple (…) Avem mijloace electronice de acces şi în transportul de suprafaţă, şi în metrou, deci avem o măsurătoare exactă a câţi oameni au intrat cu respectiva cartelă fie în autobuz, fie în metrou şi trebuie să existe doar un mecanism corect de decontare între aceste două entităţi”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit primarului general, cele două societăți vor rămâne de sine stătătoare deoarece Municipalitatea nu-și permite să plătească o subvenție și pentru metrou.

„În acest moment, Bucureştiul plăteşte o subvenţie consistentă către transportul public de suprafaţă, plăteşte o subvenţie consistentă către sistemul de încălzire (…), nu-şi permite să mai plătească o subvenţie pentru metrou, acesta este motivul pentru care nu-mi doresc în acest moment ca metroul să vină la Primăria Capitalei”, a explicat Nicușor Dan.

Crește sau nu prețul călătoriei?

Nicușor Dan a evitat să spună dacă are în intenție majorarea prețului pentru biletul de călătorie cu transportul în comun în București. El a precizat că intenționează să facă o analiză a acestor costuri, dar că transportul în comun are alte probleme prioritare.

„Nu e aceasta principala problemă a transportului public, oricum, subvenţia e undeva la 80% din transport, adică doar 20% vin din bilete şi abonamente. Principala problemă a transportului public e cantitatea, adică există zone care nu sunt deservite suficient şi faptul că nu are un orar predictibil şi că nu este eficient cel de suprafaţă – stă blocat în trafic şi după aceea sunt şi alte probleme: că nu e curat, că nu are aer condiţionat şi acum, în timp de pandemie, nu ai garanţia că se dezinfectează”, a declarat Nicuşor Dan.

În opinia sa, aspectele care țin de confortul călătorilor și condițiile de călătorie sunt cele pentru care intenționează să găsească soluții rapide.

„Primele sunt chestiuni mai grele, mai cu mulţi bani. O să vedeţi metroul de suprafaţă în acest mandat, o să vedeţi reabilitări de linii de tramvai, deci viteză mai mare a tramvaielor şi o să vedeţi linii unice pentru autobuz şi troleibuz (…) O să vedem o conectare a transportului public cu sistemul de semaforizare inteligentă pe care o să-l implementăm”, a explicat primarul general.