Cel mai probabil anchetatorii vor îngheţa investigaţiile pentru câteva luni, până când Curtea de Apel se va pronunţa asupra cererilor în anulare depuse de fostul preşedinte şi de avocatul său. Această decizie a preşedintei camerei de instrucţie nu a fost motivată şi nu este susceptibilă de recurs, relatează AFP. Ea are loc la câteva zile după oficializarea întoarcerii lui Sarkozy pe scena politică şi anunţul privind candidatura la preşedinţia partidului său, UMP.

În baza acestei decizii, anchetatorii trebuie să suspende investigaţiile până când Curtea de Apel se va pronunţa asupra cererilor de nulitate depuse de Sarkozy şi de avocatul său, Thierry Herzog, de asemenea inculpat. Cei doi contestă legalitatea interceptărilor telefonice care au condus la inculparea lor pentru corupţie, relatează Mediafax.

Fostul președinte francez a anunțat, pe contul său de Facebook, că va încerca să redevină lider al Partidului Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), ceea ce este perceput ca un prim pas pentru prezidențialele din 2017.

 „Sunt candidat la președinția partidului meu”, a scris Sarkozy. Declarația pune capăt lunilor de speculații referitoare la intențiile conservatorului în vârstă de 59 de ani, care a promis că renunță la viața politică, după eșecul înregistrat în cursa prezidențială din 2012, când a fost primul șef de stat, după 1981, care nu a obținut al doilea mandat. Alegerile pentru conducerea UMP se vor organiza în luna noiembrie. O alternativă politică „După o perioadă lungă de reflecție, am decis să ofer poporului francez o alternativă politică”, a scris Sarkozy, adăugând că nu poate rămâne spectator la situația actuală a Franței, la distrugerea dezbaterilor politice și la diviziunile din rândul opoziției. Deși anunțul lui Sarkozy era așteptat la Paris, este, totuși, un eveniment major. Fostul președinte are încă suporteri care cred că energia sa este esențială pentru a scoate Franța din dificultățile actuale. Sondajele de opinie arată că socialistul Francois Ho llande este cel mai nepopular președinte francez din timpurile moderne.