Editura Evenimentul si Capital

Nimic nou sub soare. Nicolae Titulescu a aflat de la radio că nu mai e ministru de Externe! România lui Cristoiu

Autor: | | 7 Comentarii | 8703 Vizualizari

Ca să scape de NicolaeTitulescu, devenit tot mai incomod prin cultivarea propriei glorii în defavoarea celei naţionale, Carol al II-lea rostuieşte un truc. Pe 29 august 1936, premierul Gh. Tătărescu îşi prezintă demisia. Regele îl înscăunează tot pe el cu formarea noului guvern.

Noul guvern, propus de Tătărescu şi acceptat de Carol al II-lea, are aceiaşi componenţă. Cu o singură excepţie: la Externe, Nicolae Titulescu a fost înlocuit cu Victor Antonescu.

E un truc pe care postdecembriştii noştri nu l-au folosit. Ei, în schimb, s-au desfătat din plin cu demiterea prin presă. Cel în cauză află de la Radio, sau şi mai grav, din presa de a doua zi, că nu mai e ministru. A fost demis sau chiar şi-a dat demisia. În acest caz, nu e vorba de ceva nou. Titulescu află de la Radio că nu mai e ministru de la Externe. Asta în timp ce se afla la Cap Martin, pe Coasta de Azur. Diplomatul grec A.F. Frangulis confirmă:

„D. Titulescu s-a dus, apoi, la proprietatea sa de la Cap Martin pe Coasta de Azur. Acolo a aflat, la radio, ştirea despre destituirea sa”. Nicolae Raicoviceanu a fost nu numai un conştiincios funcţionar al Ministerului de Externe, dar şi mai ales omul de încredere al lui Titulescu. Momentul august 1937 îl găseşte la Cap Martin, în ipostaza de factotum pe lîngă Titulescu.

În memoriile recent publicate el ne oferă amănunte de excepţie despre cum a aflat ministrul că nu mai e ministru. Nicolae Raicoviceanu povesteşte că, în timp ce N. Titulescu era în cameră „cam suferind”, el, Raicoviceanu, e sunat de la Bucureşti de Ion Dragu, directorul presei din Ministerul de Externe.

Nicolae Raicoviceanu se afla la piscină. „Ud”, află că: “(...) nu ştie precis ce se petrece la Sinaia, dar se crede că guvernul ar fi demisionat, că se pregăteşte o altă formaţiune ministerială cu un alt ministru la Afacerile Străine. Din Bucureşti nu se ştie exact ce se petrece, dar „am trimis urgent băieţii mei la Sinaia şi îndată ce voi şti ceva îţi voi telefona”. Nu pricepeam nimic. Demisia guvernului, criza ministerială au izbucnit, cel puţin pentru noi, care eram aşa departe de ţară şi aşa de puţin în curent cu sforăria politicii, ca din senin”.

Secretarul dă buzna peste Titulescu. Ministrul se aştepta la orice. Nicolae Raicoviceanu e din nou chemat la telefon. De astă dată, e senatorul liberal Grigore Ciuntu: „Îmi spune aceleaşi lucruri pe care mi le spusese Dragu, adăugînd că în anumite cercuri politice se vorbeşte că toată criza este pornită numai şi numai ca să-l scoată pe ministru din Guvern. Comunic cele telefonate de Ciuntu ministrului, care îşi vedea presupunerile întărite de zvonurile ce i se transmiteau”.

Revine Ion Dragu. De două ori: „Nu trecu puţin şi Dragu mă chemă din nou la telefon şi-mi spuse că i se comunică de la Sinaia că Tătărăscu ar fi fost însărcinat să facă un nou guvern şi că la afaceri (Străine) ar veni Victor Antonescu, dar tot ce comunică este pe bază de informaţii culese de „băieţii” ce a trimis la Sinaia.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI