Evenimentul Zilei > EVZ Special > Nicolae Ceaușescu îi trage o nuia zdravănă la fund lui Nicușor
Nicolae Ceaușescu îi trage o nuia zdravănă la fund lui Nicușor

Nicolae Ceaușescu îi trage o nuia zdravănă la fund lui Nicușor

Scriitorul Nicolae Peneș a participat la prima vânătoare a lui Nicu Ceaușescu, cea care îl sărbătorea pe prim-ministrul Ion Gheorghe Maurer.

Nicu Ceaușescu împlinise, pe 1 septembrie 1967, 16 ani,  iar, spre sfârșitul lunii, Nicolae Peneș, care lucra la Casa de Cultură Buzău, a fost însărcinat să-i aleagă pe cei care vor susține programul artistic de la masa de după vânătoarea programată în munți, pe Valea Doftanei, la Pietriceaua.

Iată ce povestește Nicolae Peneș în cartea „Buzăul, orașul cu castani și amintiri”:

„Toată floarea cea vestită. În frunte, Nicolae Ceaușescu și Ion Gheorghe Maurer, urmați îndeaproape de Chivu Stoica, pe atunci președinte al Consiliului de Stat, Alexandru Drăghici, Ilie Verdeț, Dumitru Balalia cu… fiul și alții.

Îmbrăcați vânătorește, cu armele pe umeri, se apropiau satisfăcuți, după expresia fețelor, de corturile de campanie, unde avea să se desfășoare cea de a doua parte a sărbătoririi primului ministru, masa tovărășească! După strigarea vânatului (cine și ce a împușcat), va avea loc botezul vânătorii prințișorului (…)

pe Nicușor Ceaușescu l-au așezat pe burtă peste un urs de mărime potrivită. Maurer, cu o nuia în mână și cu pușca în cealaltă, zice: Pentru Nicu Ceaușescu, de astăzi vânător, să tragem o salvă, după care îi dă una peste fund cu nuiaua.

Toți ceilalți vânători trag focuri de armă în sus. Treaba s-a repetat de vreo trei ori.

În finalul ceremonialului, Ceaușescu smulge fulgerător nuiaua din mâna lui Maurer și-i trage una zdravănă prințișorului: Hai, mă, tată… Ce ai cu mine?, și o rupe la fugă spre corturi ținându-se cu mâna de fund…

  • Tu prea l-ai mângâiat Jeane. Lasă-l să țină minte cât o trăi, botezul vânătorii…”

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric