Evenimentul Zilei > Actualitate > News alert. Tabletele nu rămân la elevi! Orban aruncă bomba
News alert. Tabletele nu rămân la elevi! Orban aruncă bomba

News alert. Tabletele nu rămân la elevi! Orban aruncă bomba

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că tabletele primite de elevi pebtru școala online nu vor rămâne la aceștia, ci vor trebui returnate.

Tabletele promise gratis pentru copiii care nu au posibilități să facă școală onlineșcoală online nu se vor da definitiv elevilor, ci într-o formă de comodat. Cei mici trebuie să le returneze, dacă nivelul de răspândire al virusului din localitatea respectivă scade.

”Cer autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tableteletabletele nu se dau definitiv familiilor. Se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”, spune Ludovic Orban.

El a reamintit că sunt fonduri prevăzute pentru autoritățile locale și unitățile școlare în acest sens.

Premierul Ludovic Orban a mai precizat că licitațiile la nivel național prin derulate prin ONAC au niște proceduri impuse de legislația europeană.

„Ne este foarte greu. De unde să știm noi că o firmă care vine la licitație, știind care e calendarul, spune după ce depune oferta – și este singura care depune ofertă, că nu are capacitatea de a livra tableteletabletele conform calendarului? Sigur, se reiau licitațiile la nivel național”, conchide premierul.

Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat că în cazul în care o școală adoptă sistemul hibrid – învățământ clasic în combinație cu școală online – copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă.

„Transmisia se face din școalășcoală. Deci, în clasă, profesorul intră, intră pe platformă, se conectează și elevii care sunt acasă și urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Deci, profesorul își desfășoară ora normal, cu elevii din clasă, și urmăresc lecția respectivă și cei de acasă”, a precizat Monica Anisie. „De cele mai multe ori, și elevii pot face lucrul acesta (conectarea la platformă a profesorului pe care îl așteaptă la oră – n.r.)” pentru a economisi timp, a adăugat ministrul educației, conform Antena3.