UPDATE ora 16.15: Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a acceptat demisia premierului Mikola Azarov şi a întregului guvern, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei, transmite AFP.

Guvernul actual va continua să lucreze până la formarea unei noi echipe guvernamentale
UPDATE ora 13.30: Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a abolit legile anticontestatare, îndreptate contra manifestanților.
Parlamentul a votat, cu o majoritate covârșitoare, pentru anularea legislației controversate îndreptate împotriva protestatarilor.

Decizia vine la mai puțin de două săptămâni de la adoptarea lor. Legile, care interziceau purtarea de măști și căști de către protestatari și pedepseau blocarea intrării în institțuțiile publice, a pus paie pe foc în rândurile manifestanților, în ultimele zile.
Un număr de 361 de deputaţi au votat pentru abrogarea acestor legi criticate virulent de ţările occidentale, fiind considerate o ameninţare la adresa libertăţii. Două voturi au fost împotrivă.
Pentru aprobare era necesară o majoritate de 226 de voturi. Rezultatul votului a fost întâmpinat cu aplauze, precizează agențiile internaționale, citate de Agerpres.
Premierul și-a prezentat demisia
"Am luat decizia să cer preşedintelui să-mi accepte demisia din postul de premier, pentru a crea condiţii suplimentare în vederea unui compromis politic şi unei soluţionări paşnice a conflictului. În prezent, cel mai important (lucru) este păstrarea unităţii şi integrităţii Ucrainei. Acest lucru este mai important decât orice ambiţie personală", se arată într-un comunicat postat pe site-ul guvernului, în momentul în care începea o şedinţă extraordinară a Parlamentului cu privire la criza din ţară.
În Parlament, deputaţii care urmează să se pronunţe asupra unei serii de măsuri, inclusiv asupra unei eventuale abrogări a unei legi represive a manifestanţilor, au început lucrările prin intonarea imului naţional.

De asemenea, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria persoanelor ucise în violenţe la Kiev. Este vorba despre trei morţi, potrivit unui bilanţ oficial, şase porivit opoziţiei.

Şedinţa a fost întreruptă, după aceea, în vederea obţinerii unui acord cu privire la stabilirea ordinii de zi a acestei sesiuni extraordinare.
Demisia premierului Azarov survine în contextul în care economia țării este puternic amenințată, după două luni de proteste violente.
CITIȚI ȘI:

  • Ucraina, aproape de un război civil
  • UPDATE. CRIZA DIN UCRAINA. O nouă înregistrare video cu protestatarul bătut și umilit de forțele de ordine| VIDEO
  • CRIZA DIN UCRAINA. SUA îi recomandă președintelui Ianukovici să RETRAGĂ forțele antirevoltă

Te-ar putea interesa și: