Timp de trei zile, toată lumea și-a îndreptat privirile și atenția către România, locul în care în ultimele zile a fost scrisă o filă de istorie. Un exemplu de bunătate, modestie, credință și spiritualism, Papa Francisc a reușit să ofere românilor lecții prețioase despre iubire, credință iertare și multe altele.

Poate una dintre cele mai emoționante și surprinzătoare declarații a fost cea în care Suveranul Pontif și-a asumat responsabilitatea care îi revine Bisericii pentru faptul că, de-a lungul istoriei, a permis discriminarea comunităților rome. Sfântul Părinte, aflat la Blaj la o întâlnire cu comunitățile rome de aici, a cerut iertare în numele Bisericii.

New York Times a comentat, pe larg, declarația făcută de Papa Francisc în ultima zi a călătoriei sale în România: „Am, totuși, o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, nici măcar cei catolici nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain, și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră”, a spus Papa Francisc.

Pentru materialul pe care l-au realizat, jurnaliștii de la New York Times au solicitat punctul de vedere al unor personalități s-au remarcat prin lupta neobosită în problema discriminării romilor.

Damian Drăghici  a fost unul dintre cei care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor de peste Ocean. Jurnaliștii au punctat că acesta este un muzician rom, care a devenit consilier al guvernului român în problemele romilor și care a fost ulterior ales în Parlamentul European. Damian Drăghici a precizat, pentru New York Times, că vorbele pline de căldură rostite de Papa Francisc „pot face diferența de 10 ani de muncă pentru cineva din Parlamentul European sau pentru oricine altcineva, pentru că este o personalitate atât de mare”.

„Suntem în continuare cea mai oprimată minoritate din Europa”, a comentat Damian Drăghici pentru prestigioasa publicație, scrie Capital.