Evenimentul Zilei > International > New York dă în judecată Amazon din cauza discriminării angajaților cu dizabilități
New York dă în judecată Amazon din cauza discriminării angajaților cu dizabilități

New York dă în judecată Amazon din cauza discriminării angajaților cu dizabilități

Statul New York a intentat un proces împotriva Amazon, acuzând gigantul e-retail că discriminează lucrătoarele însărcinate și cu dizabilități. Guvernatorul Kathy Hochul a declarat că Divizia pentru Drepturile Omului din Statul New York a intentat proces.

Conform declarației, procesul a susținut că politicile Amazon au forțat lucrătoarele însărcinate și cu dizabilități să-și ia concediu fără plată, refuzându-le acomodații rezonabile. De asemenea, a susținut că Amazon a permis managerilor de la fața locului să anuleze recomandările făcute de „consultanții de cazare” desemnați.

Încălcarea drepturilor angajaților

Procesul a citat cazuri specifice în care credea că Amazon a încălcat drepturile lucrătorilor, potrivit declarației guvernatorului. Aceasta include o lucrătoare însărcinată care, conform procesului, a cerut să fie scutită de la ridicarea cutiilor, dar a fost respinsă de managerul ei și, ulterior, a suferit o rănire.

Într-un alt caz, procesul a susținut că un lucrător cu dizabilități a furnizat documente care dovedesc că trebuie să respecte un anumit program de somn, dar că managerul Amazon a refuzat să-și schimbe turele pentru a-l adapta. Într-un al treilea caz, unui lucrător cu handicap i s-a respins cererea de reducere a programului de lucru, potrivit comunicatului.

Declarațiile angajaților

Insider nu a reușit să găsească o copie a procesului. Nu este prima dată când Amazon este acuzat că a refuzat cazare lucrătoarelor însărcinate. Vice a raportat în iulie 2021 că o lucrătoare a unui depozit a cerut sarcini mai ușoare, dar a spus că cererea i-a fost respinsă. Lucrătoarea a mai declarat către Vice că managerul ei a întrebat-o în mod repetat de ce face pauze mai lungi.

Potrivit unei scrisori revizuite de Vice, muncitorul a suferit un avort spontan și i s-a refuzat concediul medical de către Amazon. În 2019, CNET a raportat că Amazon s-a confruntat cu șapte procese de reziliere abuzivă în ultimii patru ani de la lucrători care au declarat că au fost concediați din cauza că erau însărcinate, potrivit Business Insider.