Loteria Vizelor oferă 50.000 de vize anual unor străini din diferite țări ale lumii, inclusiv cele cunoscute ca furnizori de terorism: Afganistan, Algeria, Egipt, Irak, Liban, Libia, Nigeria, Arabia Saudită, Somalia, Siria, Trinidad Tobago, Venezuela, Yemen și Uzbekistan.

Trump, împreună cu senatorul Tom Cotton (republican) și senatorul David Perdue, tot republocan, a cerut să se pună capăt acestui program încă din luna august.  Într-un interviu pentru Breibart News, Cotton a declarat că Loteria Vizelor nu servește interesului național, fiind o acordare arbitrară de vize de intrare în SUA pentru diverse națiuni ale lumii. „Nu are niciun scop bine definit umanitar sau economic”, a mai spus el.

Conform presei internaționale din această dimineață, președintele Trump a anunțat că va înăspri măsurile de luptă contra imigrației pe teritoriul american. El a precizat că a ordonat întărirea programului de control la intrarea străinilor în SUA.

El a spus că a cerut Ministerului pentru Securitate Internă să întărească și mai mult programul de verificare la intrare în țară, care este deja foarte dur”, a scris el pe contul de Twitter, conform Le Monde.

„Să fii corect politic, este bine, dar nu pentru asta”, a adăugat el. „Nu trebuie să permitem ISIS să se întoarcă sau să intre în șara noastră, după ce îi învingem în Orientul Mijlociu sau în altă parte. Destul!”, a scris Trump pe Twitter.

Atac în inima New York-ului

După ce un bărbat de 29 de ani a intrat cu o camionetă în mulțimea din Manhattan, ieri după-amiază, omorând opt persoane și rănind alte 11, în cel mai sângeros atac de după 9/11, new-yorkerzii arată că nu se lasă intimidați, scrie CNN.

La câteva ore după atac, familiile au sărbătorit tradiționalul Halloween, înconjurați de ofițeri de poliție , înarmați cu puști, în timp ce zeci de polițiști, geniști și agenți FBI erau încă la fața locului, investigând cele petrecute.

„Acesta a fost un act terorist și, mai ales, un act terorist laș”, a spus primarul din New York, Bill de Blasio, aseară, adăugând: „este un act menit să lovească civili inocenți, care își vedeau de  treaba lor și nu își imaginau ce avea să-i lovească”.

Suspectul a fost identificat ca Sayfullo Habibullaevic Saipov, musulman din Uzbekistan, care conducea un camion închiriat, pe o pistă de bicilete în apropiere de World Trade Center. A intrat intenționat într-un autobuz școlar, apoi a coborât din mașină cu arme care păreau letale, dar erau de paint ball, respectiv cu aer comprimat.

Un polițist l-a împușcat în abdomen și a fost operat la un spital local.

Saipov a șofer al firmei Uber, în New Jersey, timp de șase luni, conform CNN. Firma cooperează cu autoritățile în această anchetă.

Președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, a declarat, într-o scrisoare deschisă, publicată azi, că țara sa va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a ajuta ancheta din New York.

Suspectul a venit în SUA din țara asiatică în 2010. Polițistul care l-a împușcat și arestat pe suspect a fost identificat ca Ryan Nash, un ofițer de 28 de ani, care s-a alăturat forțelor poliției în 2012.

Ministerul de Externe din Argentina a anunțat pe Twitter că cinci cetățeni din Argentina au fost uciși în atac: Hernán Mendoza, Diego Angelini, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij and Hernán Ferruchi.

Era un grup de prieteni, care se plimbau în zonă. Autoritățile au găsit un bilet, scris în engleză, în camioneta folosită în atac, în care scria că bărbatul acționa în numele ISIS, potrivit unor surse citate de jurnaliști.