Evenimentul Zilei > Justitie > Nereguli grave în dosarul Horia Georgescu. Probele, în „volume confidențiale”. Acuzații pentru DNA și ICCJ
Nereguli grave în dosarul Horia Georgescu. Probele, în „volume confidențiale”. Acuzații pentru DNA și ICCJ

Nereguli grave în dosarul Horia Georgescu. Probele, în „volume confidențiale”. Acuzații pentru DNA și ICCJ

Fostul șef al ANI Horia Georgescu lansează acuzații grave la adresa procurorilor DNA și judecătorilor ICCJ implicați în dosarul său.

Horia Georgescu spune ca nu i s-a permis accesul la fișa electronică a dosarelor în care a fost arestat și judecat, fiind sistematic refuzat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

O judecătoare l-a condamnat la o pedepsă cu închisoare cu executare pe baza a patru volume de probe la care nici acuzații, nici avocații acestora nu au avut acces. Mai grav și mai absurd, chiar existența acelor volume a fost ținută secretă.

Miercuri, Horia Georgescu, fost șef ANI (Agenția Națională de Integritate), fost membru în comisia de supraveghere la ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților), a postat pe pagina sa Facebook, următorul comentariu:

„Aseară, după zece ore de dezbateri, s-a încheiat procesul meu (faza de apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție). Va urma pronunțarea în perioada următoare. Acest calvar a început în urmă cu aproape cinci ani și m-a afectat profund pe mine și familia mea. Verdictul de la fond este o anomalie juridică cu „inovații” fără legătură cu legea iar judecătorul care a soluționat cauza a „promovat” la CSM, unde soluționează petiții.

O acuzație greșită fără nici o logică juridică a dus la punerea mea sub acuzare pentru o simplă interpretare a legii profund eronată prin care se presupune că trebuia să verific și să interpretez rapoarte de expertiză tehnică pentru care nu aveam pregătire și competența profesională. Rolul meu în această comisie interministerială era să validez un proces tehnic și legal extrem de complex care avea la bază toate avizele necesare.

Niciodată nu am trecut peste opiniile funcționarilor cu atribuții și competențe expres prevăzute de lege și nu am avut nici un moment reprezentarea unui vot viciat. Nu o spun doar eu, ci și Înalta Curte de Casație și Justiție ICCJ într-o speță identică, finalizată cu verdict de achitare. Toată lumea știe asta, chiar și cei cărora le sunt antipatic și mă consideră controversat. Eu, însă, nu caut răzbunare, ci vreau dreptate. Instituțiile și oamenii pot greși.

O dată cu închiderea acestui capitol, îmi voi vedea mai departe de ceea ce este important în jurul meu. Și aici mă refer, în primul rând, la familie. Nu voi irosi timp în alte afaceri judiciare și vendete inutile.

Viața merge înainte, chiar și cu aventuri mai mult sau mai puțin tragice și dureroase. Dacă au stat alte lucruri în spatele acestui dosar, timpul mi-a demonstrat că adevărul iese la suprafață mai devreme sau mai târziu și așează lucrurile așa cum trebuie. Îmi doresc să mă îmbrac din nou cu demnitatea de care am fost dezbrăcat și cred că acest complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție va da o sentință justă.

Mulțumesc în primul rând prietenilor mei, avocații Eliza Ene Corbeanu și Cristian Ene. Au fost și sunt alături de mine și familia mea în cea mai grea încercare a vieții mele.

Toți avocații din acest dosar trebuie felicitați pentru munca și emoțiile investite în clienții lor și în economia procesului. Alexandru Morărescu , Simona Oprea și toți ceilalți cu sau fără profil de Facebook”.