Negocieri între Rusia și Ucraina. Kievul ar urma să deschidă un coridor umanitar în Kursk
- Raluca Dan
- 11 februarie 2025, 15:21

Rusia și Ucraina poartă negocieri pentru deschiderea unui coridor umanitar în regiunea de graniță Kursk, parțial ocupată de armata ucraineană din august 2024, conform declarațiilor făcute marți de Tatiana Moskalkova, avocatul poporului din Rusia, potrivit EFE.
Coridor umanitar în regiunea ocupată de Ucraina
„În acest sens, lucrăm cu Ucraina cât mai strâns posibil şi în colaborare cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Există speranţe într-o soluţie pozitivă la această problemă", a declarat Moskalkova, presei locale.
În decembrie, Ombudsmanul rus a mers la Kiev pentru a organiza un coridor umanitar pentru locuitorii aflați în zonele ocupate din regiunea Kursk, permițându-le acestora să călătorească către o destinație mai sigură.
Moscova, care nu știe cu exactitate numărul cetățenilor săi aflați sub ocupație ucraineană, a afirmat că majoritatea rușilor din zonele de frontieră trăiesc în condiții grele, în case aflate în ruină sau în subsoluri.
Pierderea proprietăţilor oamenilor, o problemă pentru Putin
În acest context, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat în cursul zilei de luni că autorităţile fac „tot ce este posibil” pentru a sprijini oamenii aflați în zonele ocupate.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, în urmă cu o săptămână, pentru prima dată cu noul guvernator al regiunii Kursk, Aleksandr Hinștein. În cadrul întâlnirii, cei doi au discutat despre despăgubiri pentru oamenii care locuiesc în zonă, în cazul „pierderii proprietăţilor lor”, o problemă care a fost descrisă drept „cea mai sensibilă pentru populaţia locală”.

Sursa foto: FB/mmkasyanov
Mai multe proteste în centrul capitalei regionale
Ca reacție pentru lipsa de acțiune a autorităților privind nevoile de locuințe ale persoanelor strămutate, au avut loc, în ultimele săptămâni, proteste în centrul capitalei regionale. După șase luni de lupte, armata rusă a transmis că a eliberat aproximativ 60% din teritoriul ocupat de armata ucraineană în regiunea Kursk.
La rândul său, Ucraina a acuzat implicarea militarilor nord-coreeni în luptele din regiunea Kursk, aceștia fiind dislocați în cadrul unui acord de asistență militară reciprocă, care a fost semnat în cazul unei agresiuni, între Rusia și Coreea de Nord.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că intenționează să folosească Krusk ca o monedă de schimb în posibilele negocieri de pace cu Moscova.