Ofițerul vizat de o anchetă disciplinară este acuzat de neglijență în serviciu după ce nu a sesizat, la timp, prezența drogurilor descoperite de un paznic.

Chestorul Ioan Buda a anunță că va sesiza Parchetul pentru neglijență în serviciu cu privire la șeful Serviciului de Criminalitate Organizată și Antidrog Tulcea pentru modul în care a gestionat cazul „Cocaina pe Litoral”.
Șeful Poliției Române a declarat, luni dimineață, înainte de a intra în sediul Ministerului Afacerilor Interne: „În primul rând, șefului serviciului (de la crimă organizată și antidrog Tulcea) I s-a interrupt împuternicirea. Este cercetat prealabil și vom sesiza Parchetul cu privire la neglijență în serviciu. Mai sunt și alte nereguli, dar mici”, a declarat chestorul Buda.

Întrebat ce i se impută șefului de la crimă organizată și antidrog Tulcea, Ioan Buda a răspuns: „Faptul că a fost informat și nu a raportat la timp. Dacă raporta la timp și acțiunea se desfășura într-un mod mult mai rapid”.

Săptămâna trecut, conducerea Poliției a dispus verificări cu privire la modul în care polițiștii din Tulcea au gestionat ancheta privitoare la cantitatea uriașă descoperită în Marea Neagră și au ratat, în martie, capturarea a aproape o tonă de cocaină ambalată în 30 de saci de rafie albă. „Nu est chiar o tonă, dar sunt, într-adevr 30 de saci de rafie”, a completat șeful Poliției Române.
În ceea ce privește modul de acțiune anterior sesizării unității de parchet, conducerea Poliției Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcția de Control Intern, pentru stabilirea modului de intervenție a polițiștilor, se arată într-un comunicat al Poliției române.

IGP a anunțat că a dispus verificări după ce G4Media.ro a publicat în exclusivitate rechizitoriul DIICOT Tulcea prin care au fost trimiși în judecată în stare de arest doi cărăuși sârbi.

Potrivit acestui document pe 21 martie, un paznic de la stația de betoane Glacial Prod din Sarichioi, Tulcea, a descoperit că într-o dubiță parcată în curte erau 30 de saci de rafie încărcați.

Omul văzuse doi cetățeni sârbi care se certau (ancheta a stabilit ulterior că se certau pentu că era prea puțină cantitate de cocaină după ce o barcă cu o tonă de stupefiante naufragiase lângă Sfântu Gheorghe). Paznicul a văzut că sârbii au încuiat dubița și au pus cheia pe roata stânga față, după care au plecat.

Paznicul a deschis dubița și a luat un pachet pe care scria Cartier și l-a predat șefului de post din Sarichioi. Până acesta și-a alertat însă colegii și a venit Poliția, cărăușii sârbi s-au întors și au preluat marfa. Poliția a mai găsit în dubiță doar hârtie igienică și niște mănuși chirurgicale.

Potrivit rechizitoriului DIICOT, sârbii au plecat cu două autotrenuri și au mutat încărcătura dintr-unul într-altul pentru a li se pierde urma. Până la urmă, cei doi au fost prinși, unul la Bușteni, altul la Porțile de fier și ambele tiruri au fost găsite, dar drogurile nu au mai fost găsite.

Potrivit unor surse judiciare, în cei 30 de saci de rafie erau aproape o tonă de cocaină. Drogurile ar fi ascunse undeva în România și procurorii DIICOT le caută.

Altă tonă de cocaină a fost găsită pe 24 martie în barca naufragiată și altă cantitate de aproape o tonă a fost găsită pe litoralul românesc și bulgăresc.