Evenimentul Zilei > Social > Neamț. Se golesc liceele, prognoza este sumbră
Neamț. Se golesc liceele, prognoza este sumbră

Neamț. Se golesc liceele, prognoza este sumbră

Numărul elevilor din județul Neamț se reduce an după an. Oficialii Inspectoratului Școlar Județean au anunțat că, pentru anul școlar următor, vor dispărea 49 de clase, însă o situație cu adevărat dramatică se așteaptă ulterior acestei perioade.

Inspectorul școlar general Mihai Obreja a spus, vineri, că din anul școlar 2010 – 2021 nu vor mai fi constituite 10 clase în învăţământul preşcolar, 17 la învăţământul primar, 14 la gimnaziu, două la şcolile profesionale şi şase la licee, în total 49 de clase. S-a ajuns în această situație pe fondul absenteismului școlar. Tinerii pleacă în străinătate sau  abandonează școala din motive economice. Un alt motiv e scăderea natalităţii.

În anul școlar anterior, potrivit cifrelor prezentate de ISJ Neamț, s-au redus simțitor mai puține clase, comparativ cu anul precedent.

Obreja susține că situația va fi mult mai dură anul școlar ulterior, 2021 – 2022, când se preconizează cu 800 de elevi mai puțini numai în sistemul liceal, comparativ cu anul şcolar precedent. Acest lucru va atrage după sine reducerea cu 30 de clase a învăţământului liceal.