Evenimentul Zilei > Actualitate > Ne-am făcut de râs și aici. Celebrul artist Banksy a trecut Primăria Municipiului Bucureşti pe lista neagră organizării de evenimente false
Ne-am făcut de râs și aici. Celebrul artist Banksy a trecut Primăria Municipiului Bucureşti pe lista neagră organizării de evenimente false

Ne-am făcut de râs și aici. Celebrul artist Banksy a trecut Primăria Municipiului Bucureşti pe lista neagră organizării de evenimente false

Events şi Primăria Municipiului Bucureşti au folosit abuziv numele celebrului artist britanic Banksy la expoziţia „The Art of Banksy”. Aceasta este poziţia artistului care a afirmat că publicul trebuie să trateze această expoziţie „în cunoştinţă de cauză”

„Publicul ar trebui să știe că în ultima vreme a apărut un val de expoziții Banksy care nu sunt realizate de comun acord . Au fost organizate fără cunoștința sau implicarea artistului. Vă rugăm să le tratați în cunoștință de cauză”, arată mesajul publicat pe site-ul lui Banksy cu titlul „Retragerea produsului”.

Artistul a reacţionat astfel şi la alte evenimente similare reproșul principal fiind legat de prețul biletelor.

 

„Eu nu cer bani oamenilor ca să-mi vadă arta decât dacă instalez un carusel”, spunea artistul într-o discuție online privind o expoziție neautorizată.

Majoritatea expozițiilor făcute cu acordul artistului au avut intrare liberă sau prețuri de până în 4 dolari.

Expoziţia „The Art of Banksy” cuprinde peste 50 de tablouri, fotografii, şabloane (stencil-uri), obiecte 3D şi clipuri video realizate după originalele Banksy, a fost vernisată pe 29 iulie, în interiorul Arcului de Triumf din Bucureşti.

Organizatorii expoziţiei sunt Events şi Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Expoziția rămâne deschisă până în 27 octombrie. Biletele costă 35 de lei în timpul săptămânii şi 40 de lei în weekend, iar elevii, studenţii şi pensionarii plătesc 20 de lei de luni până vineri şi 30 de lei sâmbătă şi duminică.

Banksy adeschis această expoziţie pentru prima oară în anul 2016, după care a fost itinerată la Paris, Amsterdam, Londra, Roma, Berlin, Toronto, Montreal, Tel Aviv, Berlin.

Toate acestea se regăsesc în lista de evenimente false publicată de artist. Expoziția de la București este disponibilă aproximativ în aceeași perioadă și la Cluj Napoca, unde este deschisă la Casa Vaida Voevod între 1 august și 3 noiembrie. Și expoziția de la Cluj-Napoca este enumerată pe site-ul artistului pe lista evenimentelor catalogate ca fals.

De precizat că, artistul a devenit celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază, potrivit digi24.ro