Evenimentul Zilei > International > Nave militare ruse, în Marea Neagră. Folosesc cumplitele rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie
Nave militare ruse, în Marea Neagră. Folosesc cumplitele rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie

Nave militare ruse, în Marea Neagră. Folosesc cumplitele rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie

Nave militare ruse au participat la exerciţii în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunţat joi Flota rusă

La exerciţii au participat fregatele Amiral Makarov şi Admiral Essen, precum şi navele de atac Pitlivi şi Smetlivi, relatează agenţia Tass.

"Conform scenariului exerciţiului, fregatele Amiral Makarov şi Amiral Essen au simulat atacarea navelor din grupul de luptă, utilizând rachete de crozieră Kalibr.
Navele de luptă au avut sarcina de a simula respingerea unui atac", precizează Flota rusă a Mării Negre, informează romaniatv.
Rusia și-a făcut din rachetele de croazieră Kalibr arma principală pentru nave din forțele maritime cu rază lungă de acţiune. Aceste rachete oferă Rusiei oportunități enorme care ridică o mare îngrijorare în Statele Unite ale Americii, relata și Sputnik.

 Cu o lungime de șase până la nouă metri, aceste rachete pot fi echipate cu focoase conventionale sau nucleare și plasate pe nave. Submarinele rusești sunt echipate cu rachete Kalibr. Aceste rachete puternice sunt instalate şi pe nave de tipul fregate. În general, rachetele de croazieră sunt eficiente nu doar atunci când sunt lansate de pe vase mari.
Doar Statele Unite şi Marea Britanie au rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, sistemul Tomahawks.

„Rusia a demonstrat că poate utiliza numeroase vase mici pentru implementarea armei cu rază lungă de acțiune, un exemplu de o structură de putere "distribuită". Ideea este că într-o perioadă de creştere a armelor letale şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune, ar putea fi mai înţelept ca puterea de foc să se răspândească pe mai multe platforme mai mici, în loc să se pună toate ouăle într-un singur coş larg, costisitor și vulnerabil", scria The National Interest.

Publicația arăta că programul SUA care alocă puterea de luptă cu utilizarea navelor în zona de coastă se confruntă cu mari dificultăți. În plus, potrivit revistei, navele americane din de coastă nu sunt echipate cu rachete puternice precum Kalibr care pot fi montate chiar și pe escortă.