Evenimentul Zilei > International > Navalnîi, dat dispărut. Spiritele s-au inflamat în Rusia
Navalnîi, dat dispărut. Spiritele s-au inflamat în Rusia

Navalnîi, dat dispărut. Spiritele s-au inflamat în Rusia

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a fost transferat joi de la închisoarea din Moscova în care era încarcerat și dus către o destinaţie necunoscută, a anunţat echipa sa.

Navalnîi dus în colonia penitenciară? Dizidentul rus a fost arestat la întoarcerea în Rusia din Germania, unde urmase un tratament medical, potrivit România TV.

Navalnîi dus în colonia penitenciară? Avocată: ”Nu au spus nimănui unde a fost transferat”

Aleksei Navalnîi a dispărut din Moscova, relatează AFP. ”Nu au spus nimănui unde a fost transferat”, declară una dintre avocatele sale, Olga Mihailova. Ea sugerează că ar fi putut fi transferat către o colonie penitenciară. Acolo ar urma să-şi ispăşească pedeapsa la 2 ani şi jumătate de închisoare.

Justiţia rusă a confirmat săptămâna trecută sentinţa pronunţată împotriva opozantului, în vârstă de 44 de ani, într-un caz de fraudă din 2014. Atât Navalnîi, cât şi numeroase puteri occidentale şi ONG-uri o denunţă o decizie politică.

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde s-a aflat aproape 5 luni în convalescent. A invocat o otrăvire cu un agent neurotioxic de tip noviciok, de care-l acuză pe Vladimir Putin şi KGB-ul.

Un colaborator apropiat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a anunţat pe Twitter că nici familia opozantului nu a fost informată cu privire la locul în care se află acesta.

CEDO a solicitat eliberarea imediată a opozantului

”Amintesc încă o dată că, în virtutea unei hotărâri cu caracter constrângător a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Aleksei Navalnîi trebuie să fie eliberat imediat”, subliniază el.

Arestarea opozantului politic rus a provocat în Rusia importante manifestaţii, care au dus la arestarea a peste 11.000 de oameni. Majoritatea colaboratorilor lui Navalnîi au fost arestaţi. Opozantul a fost condamnat săptămâna trecută la plata unei amenzi, după ce a fost găsit vinovat de ”defăimarea” unui veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. O serie de alte dosare judiciare îl aşteaptă, inclusiv o anchetă cu privire la escrocherie, în care riscă 10 ani de închisoare.

Navalnîi nu mai este ”Prizonier de conștiință”. Amnesty International i-a retras titlul

Amnesty International i-a retras opozantului statutul de ”prizonier de conştiinţă. Decizia a venit după ce a fost ”bombardată” cu plângeri despre declaraţii xenofobe ale opozantului. Acesta nu le-a retras, relatează BBC.

Un purtător de cuvânt al ONG-ului din Moscova a declarat pentru BBC că a crezut că acest val de cereri făcea parte dintr-o ”campanie orchestrată”. Ea ar avea ca scop discreditarea celui mai vocal critic al lui Putin şi ”împiedicarea” apelurilor Amnesty International la eliberarea sa.