Evenimentul Zilei > International > Mutarea care încinge UE se petrece fix la granița României. Anunțul e oficial
Mutarea care încinge UE se petrece fix la granița României. Anunțul e oficial

Mutarea care încinge UE se petrece fix la granița României. Anunțul e oficial

Premierul Ungariei, Viktor Orban, anunță că naționaliștii ungari își unesc forțele cu naționaliștii din Polonia și Italia.

Naționaliștii ungari își unesc forțele cu naționaliștii din Polonia și Italia. Naţionaliştii ungari îşi vor uni forţele cu partide de aceeaşi factură din Italia şi Polonia pentru a reorganiza politica de dreapta europeană, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban.

Viktor Orban a ținut să precizeze că, în ultimii ani, FIDESZ s-a distanţat de Partidul Popular European (PPE) în chestiunii precum fiscalitatea, migraţia şi gestionarea pandemiei de COVID-19.

Polonia și Ungaria sunt aliați în Grupul de la Visegrad, iar cele două state aliate blochează orice încercare a Comisiei Europene de a le impune sancțiuni. Din Grupul de la Visegrad fac parte Cehia și Slovacia, acestea fiind de asemenea state memebre ale UE.

Joi, FIDESZ a părăsit în mod oficial Partidul Popular European, la două săptămâni după ce formaţiunea politică ungară a ieşit şi din grupul europarlamentar al PPE. Membri au denunțat adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.

Naționaliștii ungari își unesc forțele cu naționaliștii din Polonia și Italia

Partidul Popular European urma să se reunească în viitorul apropiat pentru a decide excluderea FIDESZ, cerută de preşedintele său, polonezul Donald Tusk, şi de 13 partide membre, adunate în jurul unui nucleu dur constituit de ţările din Benelux şi din state scandinave. Fără a mai aştepta o decizie, FIDESZ, deja suspendat sine die din martie 2019, a preluat iniţiativa şi a anunţat singur plecarea.

„Este timpul să ne despărţim”, a scris pe Twitter Katalin Novak, secretar de stat pentru familie şi vicepreşedintă a Fidesz.

Ea şi-a însoţit postarea cu o scrisoare de ieşire din PPE semnată de secretariatul internaţional al Fidesz.

„Notificăm preşedinţia Partidului Popular European că Fidesz nu mai vrea să îşi menţină adeziunea şi, prin urmare, părăseşte” PPE, se arată în scrisoare.

FIDESZ consfinţeşte astfel ruptura definitivă de cea mai mare familie politică din UE, care reuneşte formaţiunile de dreapta.