Polonia a acuzat vineri Belarusul de ”gesturi neamicale” şi a anunţat că va expulza încă doi diplomaţi belaruşi, ca reacţie la o decizie similară luată în ajun de Minsk, transmit AFP şi DPA.

La începutul săptămânii, Belarusul l-a declarat persona non grata pe consulul polonez de la Brest, protestând împotriva participării sale la o adunare din acest oraş care a fost un omagiu pentru “soldaţii blestemaţi” polonezi care au luptat succesiv împotriva ocupaţiilor germană şi sovietică.

Demersul reciproc al Varşoviei a fost considerat de Belarus drept ”excesiv, asimetric şi distructiv”. Ulterior, Belarusul a anunţat joi expulzarea în 48 de ore a doi diplomaţi polonezi de la Consulatul din Grodno, afirmând că a luat decizia după o ripostă a Varşoviei considerată “excesivă”.

”În urma continuării de Minsk a gesturilor neamicale faţă de diplomaţi polonezi, Ministerul polonez de Externe a luat decizia de a-i expulza pe consulul general al Belarusului de la Bialystok (nord-est) şi pe consulul belarus de la Varşovia”, a anunţat vineri, pe Twitter, secretarul de stat în MAE polonez Marcin Przydacz.

Însărcinatul cu afaceri la ambasada SUA la Varşovia, Bix Aliu, a condamnat expulzarea diplomaţilor polonezi. ”Belarusul ar trebui să-şi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale cu privire la tratarea diplomaţilor în conformitate cu Convenţia de la Viena”, a scris Aliu pe Twitter.

Această escaladă diplomatică între Polonia şi Belarus intervine pe fondul tensiunilor între Occident şi regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acesta din urmă ce a reprimat începând de anul trecut un val de contestare fără precedent după realegerea sa controversată, în scrutinul din 9 august.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în Al Doilea Război Mondial, “soldaţii blestemaţi” polonezi au luptat apoi împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând de multe ori într-un mod violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special pe belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice a continuat până în anii ’50.

Belarus continuă să expulzeze diplomați polonezi. Tensiunea crește

Photo 107757386 © Aliaksei SmalenskiDreamstime.com