Evenimentul Zilei > International > Scandalul dintre Polonia și Belarus continuă. Alți diplomați expulzați
Scandalul dintre Polonia și Belarus continuă. Alți diplomați expulzați

Scandalul dintre Polonia și Belarus continuă. Alți diplomați expulzați

Demersul reciproc al Varşoviei a fost considerat de Belarus drept ''excesiv, asimetric şi distructiv''. Ulterior, Belarusul a anunţat joi expulzarea în 48 de ore a doi diplomaţi polonezi de la Consulatul din Grodno, afirmând că a luat decizia după o ripostă a Varşoviei considerată "excesivă".

Polonia a acuzat vineri Belarusul de ”gesturi neamicale” şi a anunţat că va expulza încă doi diplomaţi belaruşi, ca reacţie la o decizie similară luată în ajun de Minsk, transmit AFP şi DPA.

La începutul săptămânii, Belarusul l-a declarat persona non grata pe consulul polonez de la Brest, protestând împotriva participării sale la o adunare din acest oraş care a fost un omagiu pentru „soldaţii blestemaţi” polonezi care au luptat succesiv împotriva ocupaţiilor germană şi sovietică.

Demersul reciproc al Varşoviei a fost considerat de Belarus drept ”excesiv, asimetric şi distructiv”. Ulterior, Belarusul a anunţat joi expulzarea în 48 de ore a doi diplomaţi polonezi de la Consulatul din Grodno, afirmând că a luat decizia după o ripostă a Varşoviei considerată „excesivă”.

”În urma continuării de Minsk a gesturilor neamicale faţă de diplomaţi polonezi, Ministerul polonez de Externe a luat decizia de a-i expulza pe consulul general al Belarusului de la Bialystok (nord-est) şi pe consulul belarus de la Varşovia”, a anunţat vineri, pe Twitter, secretarul de stat în MAE polonez Marcin Przydacz.

Însărcinatul cu afaceri la ambasada SUA la Varşovia, Bix Aliu, a condamnat expulzarea diplomaţilor polonezi. ”Belarusul ar trebui să-şi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale cu privire la tratarea diplomaţilor în conformitate cu Convenţia de la Viena”, a scris Aliu pe Twitter.

Această escaladă diplomatică între Polonia şi Belarus intervine pe fondul tensiunilor între Occident şi regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acesta din urmă ce a reprimat începând de anul trecut un val de contestare fără precedent după realegerea sa controversată, în scrutinul din 9 august.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în Al Doilea Război Mondial, „soldaţii blestemaţi” polonezi au luptat apoi împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând de multe ori într-un mod violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special pe belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice a continuat până în anii ’50.

Belarus continuă să expulzeze diplomați polonezi. Tensiunea crește

Photo 107757386 © Aliaksei SmalenskiDreamstime.com