Evenimentul Zilei > Economie > N-avem autostrăzi, am distrus CFR-ul, dar visăm la Hyperloop
N-avem autostrăzi, am distrus CFR-ul, dar visăm la Hyperloop

N-avem autostrăzi, am distrus CFR-ul, dar visăm la Hyperloop

Rețeaua de trenuri Hyperloop plănuită să străbată Europa, are trei linii în România, care leagă București de Chișinău, Sofia, Belgrad și Budapesta.

La solicitarea unor companii din Olanda, Spania, Polonia și Canada, pe 5 februarie a fost înființat JTC 20, comitetul european pentru reglementarea transporturilor cu sistemul Hyperloop.

Rolul comitetului este de a defini metodologia și cadrul de reglementare a sistemelor de transport Hyperloop, asigurând interoperabilitatea între toate statele Europei, scrie economica.net.

Comitetul a dat publicității o hartă a preconizatei rețele Hyperloop, care arată că trei linii străbat și țara noastră.

Sistemul Hyperloop a fost propus de Elon Musk în 2013, fiind în esență vorba de un tren care se deplasează printr-o rețea de tuburi vidate de aer, folosind levitația magnetică.

Musk preconizează că sistemul va putea atinge viteze de peste 1200 de kilometri pe oră și că va fi eficient din punct de vedere economic pentru orice distanță mai mică de 1500 de kilometri.

Hyperloop a fost testat pentru prima dată în mai 2017, a funcționat, dar viteza sa a fost de numai 112 kilometri pe oră.

Un nou test, desfășurat în iulie 2017, în tunelul de 500 metri din Nevada, unde a atins 308 kilometri pe oră.

Al treilea test a avut loc în august 2018, iar viteza atinsă a fost de 458 de kilometri pe oră.