Evenimentul Zilei > Politica > N-a prins loc pe liste, dar va avea o funcție pe viață. Altă întrebare!
N-a prins loc pe liste, dar va avea o funcție pe viață. Altă întrebare!

N-a prins loc pe liste, dar va avea o funcție pe viață. Altă întrebare!

După ce a fost scos de pe listele de candidați la alegerile parlamentare, unul dintre cei mai controversați oameni ai PSD va primi una dintre cele mai râvnite funcții publice.

Fostul ministru al Justiției din Guvernul Grindeanu, Florin Iordache, nu a mai prins loc eligibil pe listele de candidați PSD la viitoarele alegeri parlamentare ce urmează să se desfășoare pe 6 decembrie. Candidatura lui Iordache, considerat un apropiat al fostului lider PSD, Liviu Dragnea, ar fi fost blocată de Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

În compensație, însă, actualul deputat PSD, va fi propus și susținut pentru poziția de președinte al Consiliului Legislativ, după cum spun mai multe surse politice. Funcția a devenit vacantă în această vară după ce fostul președinte, Dragoș Iliescu, a hotărât să se retragă.

Deputatul Florin Iordache are vreme să-și depună candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ până marți, 20 octombrie, la ora 12.00. Termenul de înscriere a fost prelungit de birourile reunite ale celor două camera parlamentare pe motiv că nu au existat persoane interesate de această poziție.

Conform procedurilor, noul președinte este desemnat în urma votului majorității deputaților și senatorilor, astfel că n-ar fi exclus ca tot astăzi Iordache să-și intre în funcție, având în vedere că la ora 16.00 este programată și o ședință de plen.

De menționat că în cazul președintelui Consiliului Legislativ, legea nu a stabilit limite ale mandatului și nici o procedură de revocare, astfel încât, se potage spune, dacă va fi votat, Florin Iordache va deține acest mandate oricât de mult va dori, fără să poată fi înlocuit.

Consiliul Legislativ este organismul care avizează toate inițiativele legislative care sunt depuse în Parlament, înainte ca acestea să intre în dezbaterea senatorilor și deputaților.

Florin Iordache a fost ales în Parlament, pentru prima oară, în anul 2000, pe listele PSD. În anul 2016, a fost ales președinte al Camerei Deputaților, în locul lui Valeriu Zgonea, funcție pe care a ocupat-o între 13 iunie și 21 decembrie 2016.

Între 4 ianuarie și 9 februarie 2017 a fost desemnat ministru al Justiției în guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu. A demisionat după protestele împotriva ordonanței de guvern pe care a promovat-o și care modifica Codul penal și Codul de procedură penală. Din 4 aprilie 2017, Florin Iordache este vicepreședinte al Camerei Deputaților.